Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хід принцеси: 13-річна шахістка увійшла до трійки наймолодших міжнародних майстрів

Важливо

13-річна Еліс Лі з американського штату Міннесота увійшла до трійки наймолодших міжнародних майстрів в історії шахів. Це звання вона здобула після перемоги у матчах на турнірі Montreal Classic.

Про це повідомляє The Guardian.

13-річна дівчина з Міннеаполіса потрапила до трійки наймолодших майстрів міжнародного рівня в історії шахів. Поперед неї тільки номер 1 всіх часів Джудіт Полгар, яка досягла цього рівня у 12 років, і нинішня шоста у світовому рейтингу шахістів Катерина Лагно.

Звання міжнародного майстра юна американка здобула після перемоги у матчах на турнірі Montreal Classic.

Вражаючій грі Лі передували її блискавичні результати в онлайн-професійній шаховій лізі, де вона перемогла номера другого в Румунії Богдана-Даніеля Деака та колишнього чемпіона Європи з Німеччини Матіаса Блюбаума, а вишенькою на торті стала нічия проти поточного № 2 у світі Хікару Накамурі.

Лі відкрила нову сторінку в історії шахів, пише видання. Після отримання звання вона може потрапити до рейтингу 50 найкращих шахісток світу та стати наймолодшою з них. На сьогодні країною з найбільшими підлітковими талантами в шахах є Індія: гросмейстерам Доммараджу Гукеш і Рамешбабу Прагнанандхаа обом по 17 років, Ніхалу Саріну – 18, Арджуну Ерігаісі – 19 років. Усі ці молоді люди входять до топ-60 у світі.

Еліс Лі захоплюється шахами з восьми років. Тренером, з яким вона почала досягати перших успіхів, став американський гросмейстер Дмитро Гуревич.

12-річна Еліс Лі на Американському жіночому шаховому турнірі. Фото – Saint Louis Chess Club, Lennart Ootes

У 10 років Лі посіла друге місце у Кубку США з шахів і стала національним майстром, встановивши рекорд. “Я граю одну гру за іншою і намагаюся демонструвати свої найкращі партії. Важливо ставитися з повагою до всіх своїх суперників”, — поділилася шахістка.

Як розповідало раніше BitukMedia, 10-річний школяр став наймолодшим українським прозаїком.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі