Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Технологія пращурів – як в Україні зводять будинки із соломи

Важливо

Григорій Череватенко у своїй компанії “Еко-Дім” створює будинки із соломи. Для цього його команда змогла осучаснити технологію пращурів. Солома вважається найменш токсичним матеріалом для будівництва.

Про це розповідає ШоТам.

Череватенко працював керівництвом зварювального цеху на одному із машинобудівних підприємств. Із будівництвом познайомився, коли допомагав братові зводити будинок. Після закриття заводу зайнявся будівництво.

Ідея будувати будинок із соломи виникла “завдяки” знайомому. У того син – алергік, і не міг жити у жодному будинку, ні приватному, ні у квартирі. А в будинку із соломи стан хлопчика поступово покращився.

Будинки із соломи – один із різновидів того, що пропонує “Еко-Дім”. Також будують будинку із керамоблоку, газоблоку, цегли.

Раніше для виготовлення будинків із соломи, її змішували із глиною і потім юрба людей топталася по субстанції, формуючи потрібну консистенцію. Потім навчилися робити “самани” – блоки із соломи. Зрештою, будинок із соломи і глини став ознакою найбідніших селян, які не могли дозволити собі цеглу, розповідає Череватенко.

Фото: ШоТам

“Еко-Дім” використовує солому в панелях. “Коробку” будинку, тобто стіни, перегородки, покрівлю на 100 кв. м. із панелей можна звести за 10-15 днів. Товщина панелей – 40 см, що дозволяє економити на опаленні.

“Якщо наші пращури все робили власними руками й ногами, то зараз усе автоматизовано. Приїхали на поле, забрали солому, привезли. Виготовили на верстатах каркаси, запресували туди солому, і все – блоки готові. І, ні, пів села не знадобиться – встановлювати панелі приїде бригада з трьох людей”, – розповідає Череватенко.

Сучасні будинки вкривають вапняним тиньком (штукатуркою). Вона не вимивається і 2-3 роки не потребує догляду.

“Ми використовуємо біоматеріали. Це зменшує викиди вуглекислого газу під час будівництва. В основі блоків – солома, в оздоблені – глина та вапно, а в декорі – дерево з лаком на основі води чи воску. Жити в такому будинку точно краще для здоровʼя”, – каже Череватенко.

Як повідомляло BitukMedia, українська організація Team4UA будує у Львові корпус початкової школи із надрукованих на 3D-принтері блоків. Будівля має розмістити 100 “першачків”. Вона матиме усі необхідні для навчання приміщення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі