Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Перша у світі – в Україні запатентували безплотинну ГЕС

Важливо

Громадська організація “Гідро Енерго Екологія Карпат” із Мукачева на Закарпатті запатентувала першу у світі безплотинну ГЕС. Реалізувати проєкт планують в рідному регіоні.

Про це повідомляє Закарпатська облрада у Facebook.

Громадську організацію заснували четверо мучаківців у 2019 році. Нещодавно вони отримали патент від Інституту інтелектуальної власності США, який видає державні патенти.

Безплотинна ГЕС вирішує 2 питання: відведення води при підтопленні ділянок під час паводків та власне вироблення електроенергії, каже голова ГО Іван Котурбач.

Активісти уже презентували свій проєкт в Україні. Інститут екології Карпат НАН України вважає його безпечним. Після погодження облрадою, проведуть пошук інвестора та ряд експертиз.

Автори розробки переконують, що безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну.

Для пілотного проєкту розглядають кілька локацій: на річці Латориця, Підполоззя, а також вздовж русла річки Уж. Потужність “пілота” буде невеликою – до 50кВт/год. Його задача – продемонструвати безпічність та ефективність споруди.

Як повідомляло BitukMedia, y Васильківському районі на Київщині створили першу у світі ІТ-пасіку. Це 10 вуликів, оснащені датчиками, якими можна керувати за допомогою сматрфона. Її створили у рамках україно-польський проєкту “AmoHive”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі