Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нешкідливі хижі бактерії очистили воду у водогоні не гірше за хлор

Важливо

Шведські вчені замінили хлор у водопровідній воді на нешкідливі для людей, але хижі бактерії. Виявилось, вони самостійно знищують небезпечні патогени у водопровідних трубах. При чому мікроорганізми роблять це не гірше за хімікати. Така альтернативна технологія, якщо вона знайде підтвердження, буде менш енерговитратною і дешевшою, ніж існуючі.

Про це пише Phys.

Дослідники з Лундського університету та шведської водопровідної компанії з міста Варберга провели експеримент – що станеться, якщо припинити додавати хлор у водопровідну воду. На першому етапі результат виправдав сподівання: кількість бактерій у водогоні зросла. Проте згодом нешкідливі для людини хижі бактерії знищили у воді більшість патогенів. Зазначимо, що експеримент тривав півроку.

Традиційно водопровідна питна вода очищається в кілька етапів. Залежно від типу води компанії використовують різні фільтри та ультрафіолетове випромінювання, але на останньому етапі майже завжди додається хлор.

У Варберзі хлор припинили додавати у 2020 році, але це сталось після встановлення ультрафільтрації. Йдеться про фільтр, в якому використовується сито з надзвичайно дрібними отворами: вони запобігають просоченню шкідливих мікроорганізмів з озер та ґрунтових вод. Оскільки до питної води потрапляло дуже мало бактерій, хлор визнали зайвим, хоча на цьому етапі не було відомо, якими будуть наслідки для бактеріальної флори.

Шведські дослідники брали проби води для аналізу протягом шести місяців з різних ділянок мережі кілька разів – до припинення використання хлору та після нього. І от що помітили. Коли хлор зник, деякі види бактерій голодували, тоді як інші збільшувались та процвітали. Найбільшим сюрпризом для дослідників став третій місяць без хлору, коли стало зрозуміло, що кількість деяких бактерій різко скоротилася. Але при цьому колонія одного типу бактерій збільшилася. Це були хижі бактерії Bdellovibrio. Дослідники відзначають, що раніше ці бактерії не спостерігалися у водопровідних трубах, ймовірно, вони ховалися в біоплівці, яка покривала стінки труб. Дослідники вважають, що бактерії Bdellovibrio просто з’їли інших мікробів.

“Хлор ефективно стримує зростання бактерій, але існує ризик негативного впливу на здоров’я його побічних продуктів. Хлор пов’язаний з раком та пошкодженням плода при вагітності, тому дослідження можливості замінити його іншими способами є актуальним”, — заявила співавтор наукової роботи Кетрін Пол.

Є припущення, що ці бактерії можна використовувати для очищення водопровідної води навіть без встановлення мікрофільтрів. Нині існують альтернативні методи очищення води: ультрафіолетові лампи та біофільтри. Але перші використовують занадто багато енергії, а другі – дорогі і громіздкі.

Як розповідало раніше BitukMedia, на Місяці виявили скляні кульки, заповнені водою. Китайські вчені стверджують, що ці місячні об’єкти можуть містити мільярди тонн води.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі