Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Розкопали величезне кладовище курганів бронзової доби. До чого тут Стоунхендж?

Важливо

У Великій Британії виявили велике кладовище стародавніх курганів. Поховання бронзової доби було побудовано в той самий час, що і більша частина Стоунхенджа, вказують археологи. Йдеться про понад 20 круглих курганів, вік яких становить до 4400 років, вони знаходяться за 16 км від Стоунхенджа.

Про це розповідає Live Science.

В ході розкопок за 16 км від Стоунхенджа на південному заході Англії археологи з проєкту Cotswold Archaeology виявили велике поховання. Припускають, що йому від 3500 до 4500 років, 

Цвинтар складається з понад 20 курганів. Хоча немає даних щодо зв’язку поховання з будівельниками Стоунхенджа, але час створення обох археологічних знахідок збігається.

Фото – Cotswold Archaeology

Кургани на цвинтарі згруповані парами або невеликими кластерами приблизно по шість поховань в одному місці. При цьому вони суттєво різняться за розміром: найменший з них має ширину близько 10 м, а найбільший – 50 м. Археологи датували час створення поховань між 2400 до н.е. та 1500 р. до н.е.

Археологи повністю розкопали п’ять курганів на двох різних ділянках. Один з курганів спочатку був оточений ровом овальної форми, але у доісторичні часи його замінили майже круглим ровом. Можливо, цей курган був зведений раніше за інших –  у період неоліту, який закінчився близько 2400 до н.е. В центрі цього поховання знайшли рештки кількох дорослих та дітей.

Під час розкопок поховань археологи виявили похоронний інвентар. Як правило, це гончарні “келихи” – круглі посудини. Подібні артефакти притаманні культурі бронзової доби, поширеної в Британії приблизно після 2450 до н.е.

Археологи також виявили на цьому місці свідчення більш пізніх поселень, зокрема сліди культивування землі під час залізної доби. Серед знахідок – понад 240 ям. Деякі з них, як вважають дослідники, використовувалися для зберігання зерна, але більшість – для викидання сміття.

Ці нові знахідки свідчать про те, що Стоунхендж, крім своєї відомої функції як пам’ятника, міг використовуватися як могильник або місце спільного збору.  Повідомляється, що дослідження цього кладовища є важливим кроком у розумінні історії і значення Стоунхенджа. 

Як розповідало раніше BitukMedia, у Північному морі археологи виявили церкву середньовічного міста Рунгхольт. Вважається, що воно затонуло в результаті стихії. Рунгхольт називають середньовічним процвітаючим мегаполісом, його шукали століттями.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі