Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Очі як смарагд: рибалка виловив рідкісну акулу, що світиться (ВІДЕО)

Важливо

Турецький рибалка спіймав у водах Анталії рідкісну акулу, що світиться. А ще в неї моторошні очі – яскраво смарагдові. Улов виявився найяскравішою хребетною істотою з рекордно жирною печінкою. Зустріти таку акулу у Середземному морі – дивина.

Про це розповідає Expat Guide Turkey.

Ця неймовірна істота потрапила на волосінь рибалки Саваша Дурсуна приблизно за півтора км від берега. За 28 років, які чоловік займається спортивною рибалкою, подібну акулу він зустрів вперше. 

Дурсун розповів місцевим ЗМІ, що акула знаходилась на глибині 400 метрів, коли він її спіймав. Рибалка не міг визначити з чим має справу, а тому вирішив витягти рибину, щоб краще роздивитись.

“Навіть якби я її не впіймав, я мав це побачити. Я наближався обережно, зуби були жахливими. Ми знайшли дуже велику рибу, яка світилася під водою — це стало сюрпризом для мене. Коли ж ми дослідили її, то дізналися, що це найяскравіше хребетне у світі. І в неї найжирніша печінка, яка дозволяє їй триматися на плаву”, — згадує Саваш Дурсун.

Рибалка також пояснив, що завжди відпускає назад в море риб невідомих йому видів, оскільки вони, швидше за все, дуже рідкісні і можуть виявитися представниками зникаючого виду. Перед тим, як випустити акулу назад у море, Дурсун зняв її на відео для свого блогу.

Ролик прокоментував Мехмет Гекоглу – професор Університету Акденіз. Іхтіолог пояснив, що це дійсно один з видів акул, що світяться – isistius. Сигарні акули можуть сягати трьох метрів завдовжки. Їхні великі, трохи вирячені очі мають гарний, навіть фантастичний колір – щось між бірюзовим та смарагдовим. За допомогою біолюмінесценції (йдеться про видиме світіння організмів, пов’язане з процесами їхньої життєдіяльності, – ред.) така акула може випромінювати світло. Це допомагає їй заманювати здобич у глибоких темних водах, де вона і живе. У цих акул дуже велика (по відношенню до ваги всього тіла) та жирна печінка, тому їх ще називають печінковими акулами. 

Боятись сигарної акули, за словами експерта-іхтіолога, не варто: вона не становить небезпеки для туристів, адже не запливає на мілководдя і живе досить далеко від берега. Хоча сигарна акула, окремі ділянки тіла якої світяться, зустрічається у всіх морях, зловити її в Середземному — велика рідкість. Також про вид відомо, що він дає дуже мало нащадків, а популяція цих акул на сьогодні сильно скоротилася. Тому вони знаходяться під охороною та занесені до Червоної книги.

Як розповідало раніше BitukMedia, сома-велетня виловив в річці По професійний італійський риболов-спортсмен Алессандро Б’янкарді. Його рибина виявилась найдовшим представником свого виду, коли-небудь спійманою і відпущеною людиною. І невдовзі за ним буде світовий рекорд.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі