Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Український школяр розробив “розумний” світлофор

Важливо

16-річний львівський школяр Богдан Главацький отримав дві золоті медалі на міжнародному конкурсі у румунському місті Ясси. Його розробка – “розумний” світлофор. У разі виникнення небезпеки аварійної ситуації він вмикає червоне світло для усіх учасників руху.

Про це повідомляє ШоТам.

Хлопець розповідає, що замислився над проектом “розумного” світлофора, коли дорогою до ліцею побачив ДТП, яка паралізувала повністю рух. Разом із науковим керівником вони вивчали різні способи запобігання аваріям – встановлення датчиків в авто, встановлення спеціальних табло на стовпах. Усе це вимагало б зміни правил дорожнього руху, при тому, якщо проєкт візмуться реалізувати, по всьому світу.

Тож зійшлися на тому, що створять світлофор, який буде у разі загрози аварії вмикати червоне світло для усіх учасників руху. А коли загроза мине, повертатиметься у звичний режим роботи.

На світлофори пропонують встановити камери та датчики, які визначають, чи є на дорозі порушник. Софт буде аналізувати ситуацію на дорозі кожних 20 мілісекунд.

Окрім того, що комп’ютер, який помічає порушника, вмикає червоне світло усім учасникам, він ще й збирає данні про недобросовісного водія. Для розробки Богдан використав програмне забезпечення Arduino.

Переобладнати світлофори в України такими пристроями буде коштувати $100 за штуку, кажуть розробники.

На конкурсі у Румунії Богдан здобув дві медалі – від Молдовського технічного університету і від Португальської делегації.

Як повідомляло BitukMedia,  y Васильківському районі на Київщині створили першу у світі ІТ-пасіку. Це 10 вуликів, оснащені датчиками, якими можна керувати за допомогою сматрфона. Її створили у рамках україно-польський проєкту “AmoHive”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі