Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Астрофізики знайшли зірку, яка перетворюється на гігантський алмаз

Важливо

Зірку, яка перебуває у процесі кристалізації, виявили астрономи. Це означає, що вона перетворюється на космічний алмаз гігантського розміру. HD 190412 C розташована за 104 світлові роки від Землі.

Про це пише Space.

Зірка, яку назвали HD 190412 C, є білим карликом – спалила більшу частину свого палива перед руйнуванням. Білі карлики – це залишки зірок, маса яких еквівалентна або в кілька разів більша за сонячну, але при цьому недостатня для формування чорної діри. Коли у таких зірок закінчується паливо, вони втрачають оболонку і стискаються, перетворюючись на білий карлик.

Попередні дослідження астрофізиків показали, що якщо така зірка складається здебільшого з кисню і вуглецю, то в процесі поступового охолодження її ядро може кристалізуватися і перетворитися на гігантський алмаз. Для такого перетворення потрібна величезна кількість часу, що перевищує вік Всесвіту, тому у Всесвіті не повинно бути зірок, які завершили перетворення, але дослідники знайшли зірку, в якій такі перетворення почалися.

Цей процес може зайняти один квадрильйон років. Для розуміння, квадрильйон — це тисяча трильйонів, а трильйон — це тисяча мільярдів. Зауважимо, що вік Всесвіту становить 13,6 млрд років.

Білі карлики випромінюють мало світла, але в системі HD 190412 є й інші зірки, які ще не перетворилися на білих карликів. Астрофізики використовували світло цих яскравих компонентів, аби визначити склад ядра білого карлика. Вони також оцінили вік зірки: він становить приблизно 4,2 млрд років. Його температура — 6 300 ℃. Це означає, що процес перетворення на алмаз вже запущений.

За допомогою цієї інформації вчені змоделювали охолодження білого карлика з часом, підтвердивши перший випадок кристалізації білого карлика з певним віком. Оскільки існують інші системи, подібні до HD 190412, зокрема зіркова система, в якій знаходиться яскрава зірка Сіріус, дослідники вважають, що в найближчому оточенні Землі може бути багато подібних білих карликів.

Як розповідало раніше BitukMedia, зірка WR 124 у галактиці Трикутник почала випромінювати новий сигнал, якого не було, коли її вперше помітили в 2018 році. Все вказує на те, що зірка незабаром вибухне і перетвориться на наднову. Астрономи спостерігають за смертю цієї надзвичайно яскравої й гарячої зірки за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі