Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Залізні метелики”: фільм про знищений росіянами рейс MH17 вийде в український прокат (ВІДЕО)

Важливо

20 липня в українських кінотеатрах вийде документальний фільм “Залізні метелики”. Стрічка розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років. Йдеться про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни. 

Про це повідомляє “Артхаус Трафік”.

Покази приурочені до дев’ятих роковин трагедії, які відзначаються кількома днями раніше – 17 липня.

Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Уряд рф одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда – працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. 

“Залізні метелики” — це нова робота документаліста Романа Любого, режисера “Зошита війни”, документального фільму, створеного з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників.

Картина “Залізні метелики” поєднує документальні кадри, елементи театрального дійства та анімацію

Вперше “Залізні метелики” побачили світ на “Санденсі” — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у конкурсній секції World Cinema Documentary Competition. Європейська прем’єра відбулася на іншому великому фестивалі класу “А” — Берлінському, у програмі Panorama. Також фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

Критики сприйняли картину позитивно: журнал POV назвав стрічку “визначним досягненням”, а видання Rogerebert.com — “мистецтвом, яке бунтує проти несправедливості”.

Українська прем’єра фільму відбудеться 4 червня на фестивалі Docudays UA.

Картину створили кінооб’єднання “Вавилон’13” у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. 

Як розповідало раніше BitukMedia, українська “документалка” про підлітків на прифронтових територіях перемогла на кінофестивалі в Німеччині.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі