Субота, 11 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

16 років пересувався візком – українські лікарі поставили хлопця на ноги

Важливо

20-річний Володя хворіє на рідкісне генетичне захворювання – торсійну дистонію. Через неї він 16 років провів у візку. Але київські лікарі вживили хлопцеві нейростимулятор у мозок. А до реконструкції хребта у Львові залучили американських спеціалістів – і юнак отримав можливість ходити.

Про це розповідає Варта 1.

Ознаки хвороби у Володі почали проявлятися, коли йому було 2,5 роки. Ніжки немовляти слабшали, а ліва стопа почала відхилятися в бік. Хлопчик втратив можливість самостійно ходити і говорив усе гірше. Роки походів до лікарів не давали результатів – причину хвороби виявити не могли.

Діганостувати хворобу вдалося, коли мама Володі побачила по телебаченню сюжет про дівчинку, яка хворіє на торсійну дистонію – симптоми співпадали. Жінка звернулася до лікарів, і вони підтвердили діагноз.

Торсійна дистонія пов’язана з тим, що мозок відправляє неправильні імпульси до м’язів. В результаті м’язи викручує, а в тілі з’являється сильний біль. В Україні на цю хворобу хворіють близько 100 людей.

Хворобу вилікувати неможливо. Володі, як і іншим хворим, встановили у мозок нейростимулятор. Таким чином мозок почав передавати правильні сигнали тілу. Таку операцію провели у Києві. Володя почав виконувати фізичні вправи, краще їсти та говорити.

Однак через тривалу хворобу обидві стопи хлопця були повністю вивернуті всередину. Реконструкцію кінцівок провели лікарі ортопедо-травматологічного відділення лікарні Св. Миколая у Львові.

Крім того.  у Володі розвинувся нервово-паралітичний сколіоз. Хребет хлопця викривився на 102 градуси. Через це юнак не міг триматися рівно. Він здебільшого лежав і сидів, а ходити міг лише з підтримкою. Дошкуляв і сильний головний біль.

Операцію на хребті провели американські лікарі – спінальний хірург Марк Диржка та нейрофізіолог Браян Дембоскі. Разом з ними оперували ортопед-травматолог Мар’ян Орач і завідувачка відділення Галина Гачкевич із лікарні Св. Миколая у Львові . Вони зробили корекцію хребта для того, щоб хлопець утримував рівновагу під час ходьби. Аби викривлення не прогресувало, встановили металеві конструкції.

Зараз Володя краще сидить та ходить. Каже, що мріє зіграти у футбол на одному із найбільших стадіонів України.

Як повідомляло BitukMedia, медики “Охматдиту” на Львівщині прооперували дівчинку в першу добу після народження. Небезпечну кісту видалили за допомогою зондів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі