Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені з’ясували, коли люди почали цілуватися

Важливо

Найраніші історичні записи про поцілунки знайшли вчені з Оксфордського та Копенгагенського університетів. Раніше вважалося, що вперше це сталося лише 3500 років тому. Але тепер науковці суттєво скоригували попередні дані. Поцілунки з’явилися ще до винайдення письма, кажуть вони і наводять в якості доказів доісторичні скульптури з Близького Сходу.

Результати дослідження опубліковані у журналі Science.

Раніше вважалося, що люди вперше в історії стикнулися губами близько 3500 років тому на території сучасної Індії. Але в результаті недавнього дослідження датські вчені дійшли висновку, що поцілунки практикувалися в кількох цивілізаціях з 2500 року до н.е. Їх практикували в Месопотамії або Стародавньому Єгипті. 

Автори дослідження стверджують, що най- найперший поцілунок міг статися між неандертальцями сто тисяч років тому десь на території сучасних Сирії та Іраку. На те, що поцілунки з’явилися ще до винайдення письма, вказують доісторичні скульптури з Близького Сходу та Мальти. Доказом може служити знайдена в печері неподалік Вифлеєму фігурка під назвою “Коханці з Айн-Сахрі”.

Фото – BRITISH MUSEUM/CC BY-SA 4.0

Стародавні люди розрізняли два типи поцілунків — дружньо-батьківський та романтично-сексуальний. Останній тип домінував у культурах, де була соціальна розшарованість. Розповсюдженню такої практики сприяла еліта.

За словами вчених, за допомогою поцілунку за давніх часів оцінювали стан здоров’я партнера, зокрема, зубів. Однак після цього багато хто заражався різними інфекціями, включно з герпесом.

Навіщо вченим вивчати поцілунки? Їх цікавлять наслідки з погляду передачі патогенів. І начебто вже відомо, чим обернулося для людей вміння цілуватися, але науковці впевнені: поцілунки можуть розповісти набагато більше про складні історичні події та соціальні взаємодії.

Раніше BitukMedia розповідало про пару, яка оновила рекорд підводного поцілунку. Останній тримався 13 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі