Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вправні геймери: морських левів навчили грати у комп’ютерні ігри

Важливо

Американські військові навчили морських левів грати у відеоігри, а затятим геймером стала тварина на ім’я Спайк із затоки Сан-Дієго. Ластоногі пройшли навчання у рамках дослідження когнітивних можливостей морських ссавців.

Про це розповідає Newsweek. 

Майже весь вільний час морський лев Спайк зайнятий набиванням очок в ігровій системі, яку розробили вчені ВМФ США для навчання морських ссавців. 

Спочатку морських левів навчили помічати стимули на екрані, а потім дресирувальники почали вчити їх керувати цими точками за допомогою джойстика. Першим завданням стало переміщення синьої точки на чорний квадрат, а далі складність тільки зростала — Спайку навіть вдалося пройти один з рівнів за шість секунд. Це серйозний успіх у запропонованому тестуванні.

Військові зазначають, що дуже пишаються Спайком. Він став першим з трьох самців, які завершили повну програму навчання, що передбачає переміщення курсору на екрані та розв’язання головоломок у лабіринті. Для управління віртуальною фігурою морський лев натискає мордою на кнопку і паралельно стежить за курсором з лазерним фокусуванням. На фініші тварина отримує похвалу та свіжий оселедець – це закріплює її навички.

Фото – AARON J. LEBSACK/U.S. NAVY

Система під назвою EVE була розроблена спеціально для тренування тварин і до неї висували спеціальні вимоги: вона мала бути портативною, простою в розбиранні та складанні, а також дружньою щодо ластоногих. Вийшов пластиковий універсальний візок з 27-дюймовим монітором, захищеним акриловим склом, з підтримкою Bluetooth та USB-контролером.

Автоматична годівниця, що складається з контролера, труби та резервуара для води, винагороджує морських левів за успішну гру. Але дослідники помітили, що тваринам цікавіші активності за участі людини.

Відзначають, що ігри роблять тварин набагато щасливішими та здоровішими. Спайк добровільно тренувався протягом трьох років і справді набрав здорову вагу, а також підвищив свою витривалість. Загалом морські леви взяли участь у 750 ігрових сеансах, тому вчені і зробили висновок, що ця розвага їм до вподоби. Отримані морськими левами навички можуть у майбутньому допомогти у рятувальних роботах, – вважають американські військові.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські вчені навчили папуг дзвонити один одному по відеозв’язку. Мета експерименту – допомогти птахам не почуватись самотніми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі