П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“За наші гріхи”: приспаній моржисі Фрейї встановили пам’ятник (ВІДЕО)

Важливо

Пам’ятник моржисі Фрейї встановили в Осло (Норвегія). Минулого року тварина стала місцевою знаменитістю, але з міркувань безпеки її піддали евтаназії. Ініціатори проєкту називають рішення влади поспішним.

Про це повідомляє The Guardian.

600-кілограмова моржиха стала зіркою літом минулого року. Раніше її помічали у Великій Британії, Швеції, Данії та Нідерландах, але в середині липня вона вподобала води Осло-фіорда. Тварина вдиралась на порожні прогулянкові катери, часто перевертаючи їх, і спала там. Ганяла качок та лебедів.

Кожна поява велетенського ссавця неподалік берега збирала натоп туристів. Моржисі дали ім’я Фрей – на честь скандинавської богині кохання. Фрейя стала настільки популярною, що видання Verdens Gang навіть розмістило на своєму сайті пряму трансляцію життя моржихи.

Чиновники природоохоронних відомств неодноразово просили не наближатися до тварини – з переляку моржиха могла напасти на людину. Але попередження не допомогли. Заради знімку з Фрейєю люди підходили до неї занадто близько. Така необачність піддавала небезпеці всіх – і людей, і моржиху. Як повідомляють місцеві ЗМІ, якось поліція перекрила місце для купання після того, як моржиха загнала жінку у воду.

Зрештою у серпні 2022 року директор Норвезького Управління рибальства Франк Бакке-Єнсен заявив, що у зв’язку із “загрозою безпеки людини тварину приспали”. За його словами, евтаназію тварини було проведено гуманно, а тіло доставлено ветеринарам для подальшого вивчення.

В свою чергу, критики стверджують, що рішення знищити Фрейю було поспішним і не враховувало благополуччя тварини, мовляв, варіант перемістити моржиху в менш населений район здалось їм надто складною операцією. 

Нині ж в Норвегії з’явилась бронзова Фрейя. Скульптура в натуральну величину зображає Фрейю, яка лежить на боці на скелястому березі пристані Конген в Осло. Кошти на скульптуру – 25 тис. доларів – зібрали інтернет-користувачі. “Я ініціював це, тому що я розлючений тим, як управління рибного господарства та держава впоралися з цією ситуацією”, — сказав  під час відкриття Ерік Холм, організатор проєкту.

Фото – Annika Byrde/NTB/AFP/Getty Images

Скульпторка Астрі Тоноян розповіла CNN, що вона була щаслива працювати над проєктом “майже безоплатно”, оскільки це питання було близьким її серцю. “На мою думку, моєю метою було створити безсмертний символ здатності людей погано поводитися не лише з дикою природою, а й з людьми. Тому я назву монумент “За наші гріхи”, – заявила автор роботи Астрі Тоноян.

Вона вважає, що Управлінню рибного господарства Норвегії слід було впоратися з ситуацією більш етично. “Влада могла діяти швидше і спробувати перемістити її, а не стріляти. Вони чекали занадто довго, і це стало небезпечним для людей. Вони вирішили вдатись до “швидкого рішення”.

Тоноян додала, що статуя має на меті не змусити людей ненавидіти владу як єдине ціле, а натомість “поставити під сумнів систему” в цілому.

Моржі – вид тварин, що охороняється, зазвичай ці ссавці мешкають на півночі, в Арктиці. На людей, як правило, вони не нападають, за рідкісними винятками.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі