Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На книжкову премію Астрід Ліндгрен вперше номінували дитину

Важливо

13-річний Ніколоз Лоладзе з Тбілісі став першою дитиною, яку номінували на книжкову премію Астрід Ліндгрен. Її вручають за досягнення у галузі літератури для дітей та підлітків.

Про це повідомляє News.Georgia

Хлопчик навчається у сьомому класі тбіліської середньої школи. За даними ЗМІ, він пише та ілюструє власні твори. Ніколоз Лоладзе вже став автором кількох повістей, дитячих оповідань та навіть сценаріїв.

Премію Астрід Ліндгрен за найкращі твори для дітей вручають щорічно. Але це перший випадок, коли на премію претендує сама дитина.

Номінації на премію удостоїлась фантастична повість “Абкула та вогняне намисто”. Це історія про те, як у місті оселяється чудовисько і життя змінюється. Діти знаходять у підвалі старовинну книгу, де описані такі ж події, та починають розслідування. Як розповів сам автор, свою історію він присвятив темі подолання страху, вона стосується дорослих, які уникають розмов з дітьми у скрутну хвилину. Підліток мріє про те, що за його твором зняли кіно.

Загалом від Грузії на премію номіновано чотирьох кандидатів, крім Ніколоза – решта дорослі письменники. Номінантів від Грузії було названо Національною парламентською бібліотекою та Будинком літераторів.

Також серед номінантів значаться 180 авторів з 70 країн. Журі конкурсу складається з 12 осіб, серед яких щонайменше один представник сім’ї Ліндгрен. Список претендентів з’явиться на сайті премії у жовтні 2023 року, переможця оголосять на “Фестивалі дитячої книги” у Болоньї у квітні 2024 року, а вручення нагороди пройде у Стокгольмі.

Фото – Facebook/Maia Ramishvili

Премію пам’яті Астрід Ліндгрен уряд Швеції заснував у січні 2002 року. Йдеться про суму у 5 млн шведських крон (484 тис. доларів). Astrid Lindgren Memorial Award — одна з найдорожчих і престижних літературних нагород світу, яку називають “дитячою нобелівкою”. Раніше лауреатами премії ставали такі письменники, як Моріс Сендак, Філіп Пулман, Жан-Клод Мурльова та Бек Хіна.

Як розповідало раніше BitukMedia, Саїд Рашид Аль-Мхейрі з Абу-Дабі (ОАЕ), якому 4 роки та 218 днів, потрапив до Книги рекордів Гіннеса як наймолодший автор у світі, який опублікував книгу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі