П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Марсохід з Еміратів потішив унікальними знімками супутника Марса

Важливо

Так близько до нього ще ніхто не наближався! Марсохід Hope Probe з Об’єднаних Арабських Еміратів зробив знімки Деймоса, супутника Марса, на відстані 110 км від нього. Знімок вийшов деталізований. Він може багато розповісти про походження Деймоса.

Світлиною поділився шейх Еміратів Мохаммед у Twitter.

Зображення Деймоса відправив на Землю космічний зонд Al-Amal, що з арабської перекладається як “надія”.

Як повідомляє Emirates Mars Mission (EMM), зонд також вперше спостерігав за зворотнім боком супутника Марса, виявляючи області, склад яких ніколи не вивчався. А все тому, що Al-Amal знаходиться на відстані 110 км від Деймоса.

“Ми не впевнені в походженні як Фобоса, так і Деймоса”, – заявив науковий керівник EMM Хесса Аль Матруші. Така заява може спровокувати нові наукові дискусії щодо того, як саме супутники опинились на орбіті Марса.

Прем’єр-міністр ОАЕ шейх Мохаммед бін Рашид Аль Мактум написав, що зонд “заперечує” теорію про те, що Деймос колись був астероїдом. За його словами, супутник колись був частиною Марса, а потім “відокремився від нього мільйони років тому”. Вважається, що так само вчинив і Місяць, який колись був частиною планети Земля. Вочевидь шейх виходить з коментаря вченого Крістофера Едвардса, який відповідає за один з інструментів зонда. Науковець вказав, що “обидва ці тіла (Фобос і Деймос, – ред.) мають інфрачервоні властивості, більше схожі на базальтовий Марс”, ніж на астероїд.

Досі провідною вважалась теорія про те, шо обидва супутники Марса колись були астероїдами, що пролітали повз, коли зненацька потрапили на орбіту Червоної планети.

У 2021 році вчені зі Швейцарії на основі комп’ютерного моделювання та аналізу даних місії NASA InSight, припустили, що Фобос і Деймос були залишками іншого, набагато більшого за розмірами супутника. Вважається, що його розпад відбувся у період між 1 і 2,7 млрд років тому.

Зонд Al-Amal був запущений у 2020 році та прибув на орбіту Марса у 2021 році. Протягом кількох років зонд вивчав поверхню самого Марса, проте минулого літа курс скоригували. Нове завдання передбачало детальне вивчення Деймоса – найвіддаленішого та меншого супутника планети. Марсоходу за кілька обльотів вдалося наблизитися до нього на відстань у 110 кілометрів: це найменша відстань до нього в історії. Нагадаємо, радіус Деймоса складає 6,2 км, кожні 30,3 години він обертається навколо Марса. 

Космічне агентство ОАЕ продовжило місію ще на рік. за цей час Al-Amal продовжить вивчати Деймос.

Як розповідало раніше BitukMedia, астрономи арабської міжпланетної станції Al Amal опублікували повну мапу поверхні Марса. Її склали з понад трьох тисяч кольорових знімків, зібраних за два роки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі