Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Речовини із коноплі примусили черв’яків їсти смачненьке – як це допоможе людям

Важливо

Вживання канабісу сприяє апетиту. При чому впливає воно не лише на людей, а й на черв’яків – вони починають віддавати перевагу більш калорійній їжі. Такого висновку дійшли американські науковці.

Про це повідомляє The Guardian.

Автори дослідження змогли симулювати наркотичний ефект у черв’яків, змочивши їх у каннабіноїді. Для експерименту використовували вільноживучі нематоди Caenorhabditis elegans.

Невідомо, чи відчували черв’яки ейфорію, але вони проявляли сильнішу схильність до висококалорійної їжі, так само, як люди хочуть їсти шкідливу їжу після вживання каннабісу.

Висновок дослідження полягає в тому, що каннабіс може впливати на важливий механізм, який допомагає регулювати апетит.

Каннабіноїди взаємодіють з білками в мозку та переферійної нервової системи що називаються каннабіноїдними рецепторами. Каннабіноїди містять речовину, відому як THC, вони можуть викликати почуття розслаблення та задоволення.

В організмах присутні природні ендоканабіноїди – вони відіграють важливу роль у харчуванні, виникненні та припиненні відчуття тривоги, у процесах навчання та пам’яті, репродукції та обміну речовин. Саме ендоканабіноїдами науковців змастили черв’яків.

Черв’яки Caenorhabditis elegans зазвичай обирають найбільш калорійну їжу. Але після того, як їх опустили у ендоканабіноїд, вони стали ще більш ласими до неї. Один із авторів дослідження – Шон Локері, професор біології та нейронауки в Університеті Орегона в США, сказав, що це схоже, ніби людина обирає піцу, а не вівсянку, якщо має такий вибір.

Науковці планують використовувати нематод для вивчення впливу великої кількості ліків, які пов’язані із метаболізмом канабіноїдів.

Як повідомляло BitukMedia, німецькі науковці знайшли причину, чому у ведмедів під час зимової сплячки не утворюються тромби. Справа у протеїні SERPINH1 – його рівень активності під час сплячки значно знижується. Науковці сподіваються, відкриття допоможе роботися людям із тромбозом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі