Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідження ведмежої крові допоможе людям уникнути тромбозу

Важливо

Німецькі науковці знайшли причину, чому у ведмедів під час зимової сплячки не утворюються тромби. Справа у протеїні SERPINH1 – його рівень активності під час сплячки значно знижується. Науковці сподіваються, відкриття допоможе роботися людям із тромбозом.

Відповідне науков дослідження опублікували у журналі Science.

Протеїн SERPINH1 називають ще білком типлового шоку – HSP47. Саме його активністю суттєво знижується від нормального рівня активності. І це, здається, запобігає утворенню тромбів, поки тварини перебувають у багатомісячному сні.

Цікаво, що це явище зустрічається і в інших видів, зокрема і у людей. Так, активність HSP47 низька у людей, паралізованих травмами спинного мозку. І їх такі хворі не страждають на тромбоз ніж рухливі люди.

Тобіас Петцольд, одиз із авторів дослідження, каже є надія, що це відкриття призведе до нових способів запобігання утворенню тромбів у пацієнтів. Адже відірваний тромб може спричини інсульт в мозку чи легеневу емболію.

Однак, зазначає Петцольд, слід пам’ятати, що перед тим, як завалитися у сплячку, ведмідь влаштовує собі бенкет, набираючи вагу. У людей така поведінка може призвести до ожиріння та того ж таки тромбозу.

Однак, ведмеді виходять зі сплячки здоровими. Розуміння, що їм допомагає у цьому, може допомогти у лікуванні хвороб, пов’язаних із сучасним способом життя, кажуть лікарі.

Як повідомляло BitukMedia, aмериканська урядова агенція із питань заповідного фонду випустила у Twitter жартівливе попередження – у випадку зустрічі у лісі з ведмедем не лишайте йому найповільнішого друга. Соцмережі відповіли жартами, але й чиновники включилися у гру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі