Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Руками “Да Вінчі”: лікарі вперше провели повністю роботизовану пересадку органа (ВІДЕО)

Важливо

У Барселоні медики провели першу у світі повністю роботизовану операцію з трансплантації легені. Вона проводилася із застосуванням нового методу трансплантації — безпечнішого і менш болісного, ніж традиційний.

Про це повідомила лікарня Vall d’Hebron (Іспанія).

Пересадку органу проводили 65-річному чоловікові, який мав легеневий фіброз. Нині він почувається добре.

“Після того, як розріз був зроблений вручну хірургом, операція пройшла в повністю роботизованому режимі: решту роботи зробили чотири руки робота “Да Вінчі” через чотири невеликі отвори діаметром 8-12 мм”, – розповіли лікарі.

В ході операції застосували новий метод заміни пошкодженої легені. Він передбачає 8-сантиметровий розріз у нижній частині грудини. Лікарі зазначили, що традиційний підхід до пересадки легені з розкриттям грудної клітки є дуже агресивним і потребує тривалого та складного відновлення пацієнта. 

“Це нова технологія в хірургії дозволить нам розрізати невелику ділянку шкіри, жиру і м’язів, залишивши рану, яка може швидко затягнутися. Це не тільки набагато безпечніше, ніж традиційний метод, а й практично безболісно… Це історична віха, яка, як ми віримо, покращить життя тисяч пацієнтів”, – заявив завідувач відділення торакальної хірургії та трансплантації легень у Vall d”Hebron Альберт Жаурегі.

Як розповідало раніше BitukMedia, наприкінці березня в Одесі вперше пересадили серце.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі