Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майже “Наутилус”: дайвери знайшли прототип підводного човна початку ХХ століття (ВІДЕО)

Важливо

Біля нью-йоркського узбережжя неподалік Лонг-Айленду дайвери виявили експериментальний підводний човен під ім’ям Defender. Субмарина призначалася для ВМС США. На початку 1900-х її побудував шанувальник Жюля Верна та його “Наутилуса”.

Про це розповідає NBC.

Водолази виявили на Східному узбережжі США підводний човен, побудований в 1907 році. Він затонув понад 75 років тому. 

Професійний водолаз Ричард Саймон виявив Defender, прототип, розроблений колись для ВМС США, у затоці Лонг-Айленд біля узбережжя Олд-Сейбрук у штаті Коннектикут. Це за 150 км від Нью-Йорка. Ця знахідка є важливим свідченням розробки підводних човнів США за кілька десятиліть до перших великих підводних битв, цитує Саймона американська телекомпанія NBC News.

Відомо, що підводний човен завдовжки 28 метрів побудував мільйонер і винахідник Саймон Лейк. Свого часу він оформив понад 200 патентів на конструкції для субмарин. 

На створення Defender Саймона Лейка надихнув “Наутилус”, підводний човен капітана Немо з роману Жюля Верна “20 000 льє під водою”.

“У Defender були колеса – човен міг їздити дном. Був невеликий люк, через який можна було випускати водолазів”, – розповів Ричард Саймон. За його словами, як син професійного водолаза з Коннектикуту, він виріс, слухаючи розповіді про підводний човен, і в результаті вирушив з командою на пошуки її ймовірного вічного прихистку. Знайти субмарину вдалось далеко не одразу.

Дайвери знайшли витвір інженерної думки Саймона Лейка на глибині близько 50 метрів і впізнали Defender за габаритами, особливостями кіля та іншими параметрами. Саймон розповів, що поки не хоче розкривати точне місцезнаходження своєї знахідки – аби захистити її від мисливців за скарбами. Однак він сподівається, що одного дня Defender піднімуть і виставлять на загальний огляд, щоб усі бажаючі могли ним помилуватись. А поки прототип субмарини стане археологічним або історичним об’єктом.

Відомо, що Defender залишався експериментом для ВМС США; підводний човен ніколи не використовувався у військових цілях і не був запущений у серійне виробництво відповідно до проєкту. Лейк розробив Defender для рятувальних операцій військового флоту, але судно так і не купили. Субмарина стала своєрідною пам’яткою, але у 1930-х інтерес до неї згас. Зрештою 1946 року Інженерний корпус американської армії затопив підводний човен, але де саме – досі було невідомо.

USS Holland, названа на честь її винахідника – Джона Філіпа Холланда, стала першим сучасним підводним човном у США. 

Раніше BitukMedia розповідало про втрачений підводний човен часів Другої світової війни, який знайшли через 70 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі