П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні створили дрони, здатні перехоплювати “Шахедів”

Важливо

Черкаські інженери з ініціативи благодійного фонду “Волонтерський фронт” розробили три типи БПЛА. Вони здатні до ударів, розвідки та до перехоплення своїх аналогів, наприклад іранських “Шахедів”.

Про це повідомляє ШоТам.

Керівник БФ Андрій Лихачов каже, що ідея створити перезоплювачі “Шахедів” виникла ще восени минулого року. До розробки залучили спеціалістів із Черкаського державного технологічного університету та Дніпра.

“Над першим екземпляром ми працювали майже сім місяців. Багато часу витратили на пошук потрібного двигуна та іншого комплектовання. Також довелося попрацювати над розробкою крил майбутнього БПЛА. Розмах нашого дрона – 2,05 м, подібних аналогів я ще ніколи не зустрічав. За цей час на розробку вітчизняних “шахідів” нам задонатили всього півтори тисячі гривень”, розповідає Лихачов.  

Зараз команда працює одразу над трьома безпілотниками – “камікадзе”, “розвідник” та “перехоплювач”. “Камікадзе” несе вантаж за допомогою GPS з однієї точки в іншу. Його корисне навантаження – від 2,5 до 3 кг. “Розвідник” має камери ручного керування”.

“Якщо на столі лежатимуть усі необхідні деталі, то команда з трьох людей зможе змайструвати 15 безпілотників всього за три дні”, – каже Лихачов.

Базова модель дрона-камікадзе коштує $1,2 тис., ”розвідника” – $1,7 тис. Найбільш затребуваний матеріал – пінопласт, адже потрібен такий, який відповідає параметрам.

Активісти кажуть, що готові поставити дрони на серійне виробництво, але для цього потрібен цех. Також готові організувати власну школу пілотів.

Як повідомляло BitukMedia, iнженери із Кривого Рогу створили дрон COBRA. Його корпус виготовлений за технологією літакобудування. Але зібрати безпілотник можна за три години без клею.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі