Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні реставрують євангеліє XVIII ст., яке врятували від окупантів

Важливо

Фахівці Харківського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України реставрують євангеліє, написане на початку XVIII ст. Його врятували під час боїв за Ізюм.

Про це повідомляють на сайті Харківської ОВА.

300-річну релігійну пам’ятку називають унікальним свідченням українського бароко. Музей в Ізюмі, у якому зберігали євангеліє, значно постраждав від ворожих обстрілів. У будівлі вибиті вікна, пошкоджено дах, відсутнє світло та опалення.

Фото: Харківська ОВА

Під час другої світової це євангеліє теж переховували співробітники музею – закопали його у землю. Цей раз пам’ятку зберігали у приміщенні.

“Після деокупації Ізюма євангеліє було перевезено у більш сприятливі умови. Тому ухвалили рішення провести термінові консерваційно-реставраційні заходи, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися в книжковому блоці”, – повідомляють в ОВА.

Як повідомляло BitukMedia, Департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА та команда “Київ Цифровий” оцифрували унікальні археологічні знахідки, які контрабандисти намагалися вивести із України. Побачити пам’ятки історії можна у віртуальному музї національної спадщини на туристично-культурному хабі Києва.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі