Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лісами, полями і болотами – вихователька врятувала 30 дітей-сиріт із окупації

Важливо

Наталія Песоцька — вихователька Чернігівського центру реабілітації врятувала 30 дітей-сиріт від російської окупації. Найменшій дитині було 3,5 роки. Тепер про неї говорить увесь світ.

Із жінкою поспілкувалося ШоТам.

Наталія проводила заняття, коли почався російський обстріл. Вона встигла сховати дітей у підвал до того, як у будівлю прилетіла ворожа ракета. Наймолодшому вихованю було 3,5 роки, найстаршому – 16 років.

“Той жах я вам передати не можу, коли на тебе сиплеться штукатурка, а оці всі труби — вони обмотані скловатою. Я собі сиджу і думаю: “Якщо впадуть на нас оці труби, як витягувати звідти дітей?”, – пригадує жінка.

Після того обстрілу зрозуміла, що це не просто вихованці, а її діти, яких вона не покине.

Разом із вихованцями Наталія перебралася до місцевої церкви. Там було п’ять двоярусних ліжок – на них клали найменших, по двоє на одне ліжко головою до ніг. Решта спали на матрацах на підлозі. Це все було у маленькій кімнаті без води, тепла і світла. Із їжею допомагали волонтери. Там протрималися два тижні.

Одного дня волонтери запропонували евакуюватися до Києва. Довга дорога повз палаючі будинки, знищену техніку та уламки ракет тривала 9 годин.

“Лісами, полями, болотами якимись 9 годин ми їхали з Чернігова до Києва об’їзними цими дорогами”, – пригадує Наталія.

Із Києва вона з дітьми дісталися Прикарпаття там оселилася у одному із санаторіїв. За свою хоробрість та відданість дітям Наталія отримала премію Global Teacher Prizе восени минулого року.

Як повідомляло BitukMedia, викладачка історії України із прифронтового міста Часів Яр під Бахмутом на Донеччині Ніна Седаш перевіряє домашні завдання учнів та навчає їх попри постійні обстріли. Жінка не може покинути своїх котів і собак і виїхати. Військові поділилися із відчайдушною учителькою доступом до Starlink, аби спростити їй роботу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі