П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На заміну поліетилену – український школяр створив унікальний екополімер

Важливо

11-класник із Дніпра Давид Степаненко винайшов екологічний матеріал, який може замінити поліетилен та навіть пластик. Розробку хлопець здійснив під керівництвом учительки Фінансово-економічного ліцею Олени Крайняк.

Про це повідомляє Наше Місто.

До розробки нового матеріалу штовхало усвідомлення забруднення середовища полімерами. Також турбувала проблема медичних масок, кількість яких зросла на фоні пандемії коронавіруса, розповідає Крайняк.

“Перші спроби синтезу не зовсім вдавались, але робота поступово розвивалась. Коли я захистився на другому етапі науково – дослідницького конкурсу МАН, це був переломний момент, я почув дійсно раціональну критику своєї роботи і зміг її удосконалити”, – розповідає Давид.

Над біополімерами працювали два роки. В результаті вдалося створити три зразки на основі різних компонентів.

“Перший зразок – звичайна плівка. В другому зразку було додавання речовини, що поліпшує його механічні властивості. Але найвдалішим зразком став третій, який мав найкращі механіко-фізичні властивості та якомога швидше розкладався в землі, протягом 3-4 місяців”, – розповів Давид.

Біополімер створили на основі кальція альгінату, розповідає Крайняк. Його можна використовувати і як пакувальний матеріал і як пластик, лише змінюючи консистенцію.

Через два місяці Давид братиме участь у міжнародному конкурсі в США “Олімпіада геніїв”. Цього року від України поїде 50 чоловік.

Як повідомляло BitukMedia, викладачі та студенти Львівського вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва створили унікальне багі “ГУРКІТ”. Воно має відсіки для зброї та здатне перевозити поранених. Машина, яка має ще кілька важливих технічних переваг, уже найближчим часом буде на фронті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі