П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

75 років у шлюбі: Книга рекордів України відзначила подружжя Кириченків

Важливо

Шлюб Василя та Парасковії Кириченків з Київщини визнали найтривалішим в Україні – вони одружені вже 75 років і 1 місяць. Про це повідомив Національний реєстр рекордів України у Facebook.

Зараз жінці 92 роки, її чоловікові – 96. Пара познайомились в юному віці: Парасковії тоді було лише 14 років, а Василеві – 17. Знайомство їхнє відбулось у землянці під час Другої світової війни, коли їхнє село щойно звільнили від німецьких загарбників. Через три роки одружились – 22 лютого 1948 року. Згодом у подружжя народилася донька. На сьогодні в рекордсменів двоє онуків, четверо правнуків і поки двоє праправнуків. “Велика родина, та приїхати не можуть. Приїжджали б, якби не ця війна”, – кажуть у родині. Так сталось, що всі молодші покоління живуть у США.

Архівні фото родини Кириченків. Джерело – Національний реєстр рекордів України

Оригінал свідоцтва про шлюб Василя та Парасковії з роками не збергіся. Але нещодавно вони оновили позначки у паспортах. Натомість в них є більш цінні скарби – світлини з часів перших побачень, де на звороті збереглися листи, які Василь писав тоді коханій. “Жили у мирі, не сварилися, ділилися горем і щастям, усім ділилися”, – розповіла Парасковія в сюжеті ТСН.

Сім років тому у Василя Андрійовича стався інсульт. Відтоді чоловік паралізований, але кохана дружина завжди поряд.

Минулої весни пара вдруге за життя застала війну, два місяці родина була у Львові. Їхнє село Кухарі, що у Вишгородському районі, добряче постраждало через повномасштабне вторгнення армії рф. Що їм доведеться ще раз переживати війну, навіть подумати не могли, каже Парасковія Андріївна. 

До слова, попередній рекорд з тривалості шлюбу в Україні належав родині Макаренків з Вінниці. Подружжя разом вже 71 рік. Але і це ще не межа. За даними книги рекордів Гіннеса, наявний світовий рекорд на сьогодні – 88 років і 349 днів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі