Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Садівнича гикавка”: ботаніки вперше записали “голос” томата та тютюну (ВІДЕО)

Важливо

У стані стресу рослини різних культур видають виразні ультразвукові клацання, виявили біологи з Університету Тель-Авіва. Дослідники навіть навчились розпізнавати за характером цих звуків, яка саме рослина “говорила” і на що “скаржилась”. Ймовірно, ці сигнали допомагають формувати екосистеми, а також на них реагують істоти, що знаходяться поблизу. Відкриття допоможе вченим та аграріям краще розуміти, що відбувається з посівами.

Про це розповідає The Guardian. 

Зробити відкриття допомогли тепличні томати і тютюн. Дослідники встановили поряд з ними ультразвукові мікрофони. Рослин ті не торкались. Мета була з’ясувати, чи можуть вони поширювати вібрації повітрям — генеруючи звук. 

І виявилось, що здорові рослини дійсно видавали ультразвукові клацання, які ставали набагато частішими, коли рослинам не вистачало води або вони зазнавали пошкодження. Те, що зафіксувала апаратура, команда вчених назвала “садівничою гикавкою”.

Для чистоти експерименту пагони томатів та тютюну перемістили у звукопоглинаючі коробки та перенесли до підвалу – подалі від шуму. Але й там рослини, яким бракувало поливу, видавали близько 35 ультразвукових клацань на годину. А ті, в яких підрізали стебла, “шуміли” ще більше. Їхні родичі, які не мали проблем, зберігали режим тиші.

“Коли рослини перебувають у доброму стані, вони видають менше одного звуку за годину, але при стресі – набагато більше, іноді від 30 до 50 за годину”, — розповіла біолог Лілах Хадані.

Команда довела звуки до діапазону, який може вловити людське вухо. Вчені кажуть, що ці звуки насправді такі ж голосні як за звичайної розмови – просто занадто високі для людей. Знаходяться в діапазоні від 40 до 80 кГц. А от собаки, польові миші або комахи цілком можуть їх вловити на відстані до 5 метрів.

Фото – Tel Aviv University

Комп’ютерний алгоритм здатний навіть розпізнавати рослини “за голосом”. Він розпізнає різницю між клацаннями томата та тютюну, і жоден інший шум йому не перешкоджає. Крім перших двох піддослідних, схожі звуки також видавали пшениця, кукурудза, лози винограду сорту Каберне Совіньйон та кактуси.

“Це відкриває можливості для розуміння рослин та їх взаємодії з навколишнім середовищем і може вплинути на сільське господарство”, — пишуть автори дослідження. За словами біологів, рано стверджувати, що рослини “волають про допомогу”. Але вже зрозуміло, що йдеться про інформативні звуки. 

Як саме вони виробляються, теж поки незрозуміло. Швидше за все, звуки виникають, коли судини рослин руйнуються, утворюючи бульбашки повітря. З практичної точки зору припускають, що відкриття можна використовувати для моніторингу нестачі води та інших потреб рослин у сільському господарстві.

Як розповідало раніше BitukMedia, домашній філодендрон навчили фехтувати мачете.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі