Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ай Вейвей відтворив “Водяні лілії” Моне з кубиків Лего

Важливо

Китайський художник зі світовим ім’ям Ай Вейвей у квітні презентує публіці 15-метрове полотно під назвою “Водяні лілії № 1”. Щоб відтворити шедевр Клода Моне в сучасній техніці, митцю знадобилось 650 тисяч кубиків Лего двадцяти двох кольорів.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

З усіх попередніх робіт Ай Вейвея “Водяні лілії № 1” – найамбітніша. Вона займає всю стіну в Лондонському музеї дизайну, де 7 квітня відкриється найбільша виставка творчості китайського митця.

Ай Вейвей вже використовував різнокольорові пластикові кубики. Наприклад, у 2014 року він вразив глядачів серією Trace, що включала виконані з Лего 176 портретів політичних в’язнів світу.

Тепер же Ай Вейвей представить публіці свою версію знаменитого триптиха, над яким Клод Моне працював між 1914 і 1926 роками. Це 15-метрове полотно – головний експонат виставки “Ай Вейвей: Набуття сенсу”. Митець не виставлявся останні 8 років. Його “Водяні лілії № 1” складаються з 650 тис. деталей Lego.

Митцю знадобилось 650 тисяч кубиків Лего двадцяти двох кольорів. Фото – Ela Bialkowska / OKNO studio / Design Museum

Як пояснює художник, у цій роботі він спробував сучасною мовою цифрових технологій (кубики Лего дуже нагадують пікселі) відтворити імпресіоністичне полотно й одночасно розповісти дуже особисту історію, пов’язану з ним та його батьком.

Ай Вейвей — син китайського поета Ай Ціна, який у 1960-х зазнав гонінь з боку влади і був змушений разом із сім’єю жити у вигнанні – у віддалених провінціях Китаю. Саме там Ай Вейвей провів своє дитинство. У “Водяних ліліях № 1” художник натякає на той час: серед квітів, з правого боку картини можна помітити контур дверей землянки, в якій жив у дитинстві майбутній художник з сім’єю. “Темна пляма “жорстоко пронизує водяний рай”, зіставляючи досвід митця з іншою ідилічною сценою”, — каже Джастін Макґуірк, головний куратор музею.

Ця темна пляма – двері до землянки, в якій жила родина художника. Фото – la Bialkowska / OKNO studio / Design Museum

Боячись, що син повторить його долю, батько не давав Ай Вейвею читати заборонені книги. Тож той вирішив стати не поетом, а художником. Бунтар і пристрасний критик китайського уряду, художник Ай Вейвей завдяки своїм яскравим інсталяціям, мабуть, головний китайський митець, якого знають по всьому світу.

Серія «Слід» вперше з’явилась в 2014 році в Сан-Франциско на острові Алькатрас. Зображення – Ai Weiwei Studio

Сам Ай Вейвей відкрито критикує владу КНР та бореться за права людини. У 2015 влада КНР дозволила йому виїхати з країни і відтоді художник живе в Європі.

Ай Вейвей працював з Amnesty International та іншими групами, щоб зібрати історії людей, ув’язнених у 33 країнах. Фото – Ai Weiwei Studio

Як розповідало раніше BitukMedia, картина британського художника Саші Джафрі стане першим офіційним витвором мистецтва на Місяці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі