Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Туристи отримають можливість пройтись слідами короля Чарльза ІІІ (ВІДЕО)

Важливо

Пройти кам’яною підлогою, де й Карл III під час коронації – таку унікальну можливість надасть цього літа Лондонське Вестмінстерське абатство. Це вперше на пам’яті доступ до закритої для публіки території отримають всі бажаючі. Але тільки ті, хто зніме взуття. Адже йдеться про захист поверхні 13-го століття.

Про це розповідає BBC.

Керівництво абатства каже, що це буде перший випадок, коли публіка зможе пройтися по історичній середньовічній підлозі Косматі. Кам’яна підлога біля вівтаря – цінне надбання Великої Британії. Вона викладена мозаїкою у стилі косматеско. Цей стиль розробили майстри італійської родини Косматі. Для створення візерунка вони використовували невеликі шматки різнокольорового каменю та мармуру. Складна мозаїка Вестмінстерського абатства вважається найважливішим зразком цього стилю за межами Італії.

У центрі середньовічної мозаїки знаходиться поліроване кам’яне коло із закрученим візерунком, оточене кільцями візерунків зі скла, мармуру та кольорового каменю, і саме тут буде розміщено 700-річне коронаційне крісло під час коронації короля Чарльза ІІІ 6 травня. В цій церкві коронували англійських і британських монархів протягом останньої 1000 років.

Підлогу в стилі косматеско виклали в 1268 році за наказом короля Генріха III. Роботу виконували італійські та британські майстри. Вони використовували пурбецький мармур, здобутий в Англії.

“Візерунки на підлозі унікальні, адже в Італії в мозаїці косматеско використовували білий мармур. Тому ніде у світі немає такої підлоги, як у нас”, пояснила реставратор Ванесса Сімеоні.

З 1870-х років кам’яну підлогу сховали під килимом. Стародавня мозаїка до того часу була у жалюгідному стані. Реставраційні роботи завершились лише в 2010 році і тепер підлогу знов покажуть людям.

“Вперше в історії цю підлогу можна буде побачити та використати для коронації, — пояснила Ванесса Сімеоні. – Це така рідкісна можливість. Ніхто, крім священнослужителів, не піднімається сюди”.

Екскурсії триватимуть 10 тижнів після коронації, з 15 травня до 29 липня. За день до вівтаря зможе потрапити лише одна група з десяти осіб. Ходити унікальною підлогою дозволять тільки у шкарпетках, навіть босоніж – ні. Відвідувачі зможуть пройти шляхом нового монарха і побачити вид на головний вівтар ніби очима Чарльза ІІІ.

Абатство, очікуючи високого попиту на свою пропозицію, повідомило, що відвідування потрібно бронювати заздалегідь. Вартість такої екскурсії – 15 фунтів стерлінгів з людини.

Як розповідало раніше BitukMedia, Корону Святого Едуарда модифікують до коронації Чарльза ІІІ. Йдеться про корону, яка була символом британської монархії протягом 350 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі