Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Здала 96 л крові – світова рекордсменка донорствувала 60 років

Важливо

80-річна канадійка Джозефіна Міхалюк із провінції Альберта стала світовою рекордсменкою серед донорів крові. За все життя вона здала близько 96 л.

Про це повідомляє сайт Книги рекордів Гіннеса.

Джозефін почала донорствувати, коли їй було 22 роки – у 1965-му. Пригадує, що на першу здачу крові її повела сестра. З того часу вона задонатила 203 юніти крові – по одному щоразу, як ходила на процедуру. Один юніт – це близько 470 мл.

“Я відчуваю, що маю те, що повинна віддати. Маю поділитися цим із людьми” – каже жінка.

Група крові Джозефіна – перша, резус-позитивна (0+), на таку групу існує великий попит, оскільки вона є найбільш поширеною. За даними Американського Червоного Хреста, 37% населення США належать до групи 0+.

У США, де здає кров жінка, нема верхнього порогу для донорів, і Джозефіна планує продовжувати це, допоки жива. Лікарі перевіряють її перед кожною процедурою, і задоволені станом здоров’я жінки. Сама ж Джозефіна каже, що процедура для неї не болюча і ніколи не була. Натомість вона почуває себе бадьорою після неї.

Було кілька років, коли вона не могла здати кров – жінки не можуть донорствувати протягом дев’яти місяців вагітності та цілий рік після пологів. Джозефіна має чотирьох дітей. Також вона перенесла кілька операцій, після яких протягом року не могла здавати кров.

Джозефіна побила рекорд індійця Мудхара Кумара – той здав 117 юнітів крові. Жінка каже, що сподівається надихнути на донорство молодь.

Як повідомляло BitukMedia, 29-річна Тейлор Гівенс та 34-річний Коллін Кобелья з США познайомились в лікарні та згодом одружились. Обидва пережили операцію з пересадки серця в один день і в тій самій лікарні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі