Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Людство приростило Землю ще одним Люксембургом

Важливо

У цьому столітті спостерігається значне зростання створених людиною штучних земель. Нове дослідження демонструє, що з 2000 року до берегової лінії додано понад 2,5 тис. кв км – це площа, еквівалентна розміру Люксембургу.

Про це розповідає The Guardian. 

Меліорація землі не є чимось новим, але протягом цього століття відбулося значне зростання саме штучних, створених людьми, земель. 

Використовуючи супутникові зображення, Дрітіраж Сенгупта з Університету Саутгемптона та його колеги проаналізували зміни земель у 135 великих містах. Їхні результати, опубліковані в журналі Earth’s Future, показують, що значна частина нещодавньої меліорації відбулася на півдні планети, а Китай, Індонезія та Об’єднані Арабські Емірати лідирують. 

Тільки Шанхай додав близько 350 кв км землі. Більшість подібних проєктів викликано розширенням портів, потребою у міському просторі та індустріалізацією, а невелика частина – проєктами “престижу”, такими як штучні острови в Дубаї.

Меліорація має величезний вплив на навколишнє середовище, вона часто призводить до заповнення водно-болотних угідь і безповоротного втручання в екосистеми.

“У Жовтому морі, наприклад, більше половини припливних площ було втрачено здебільшого через меліорацію”, — пише Сенгупта. І, на жаль, більша частина цієї нової території, ймовірно, не протримається довго, оскільки понад дві третини нових прибережних земель, ймовірно, опиняться під загрозою екстремального підвищення рівня моря до кінця століття.

Як розповідало раніше BitukMedia, у пустелі збудують оазу-тунель завдовжки 93 км.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі