Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коулрофобія: психологи знайшли 8 причин боятись клоунів

Важливо

Боятись клоунів – не соромно. Клінічні психологи з Університету Південного Уельсу розробили Анкету страху перед клоунами, щоб нарешті з’ясувати причини такої дивної і поширеної фобії. З’ясувалося, що люди жахаються клоунів частіше, ніж павуків, змій або чиєїсь крові.

Про це розповідає Conversation. 

Страх клоунів – коулрофобія – загальновизнане явище. Дослідження показують, що цей страх може бути як у дітей, так і у дорослих у різних країнах та культурах.

Британські вчені склали психометричний опитувальник, на який відповіли 987 осіб з різних країн віком від 18 до 77 років. Більше половини з них – 53,5% – показали наявність коулрофобії, зокрема 5% – важку форму. Автори виявили, що відсоток сильного страху в випадку з клоунами вищий, ніж у багатьох інших фобіях. Наприклад, крові та ін’єкцій особливо гостро бояться 3% із загальної кількості, висоти – 2,8%, польотів – 1,3%.

Подальше опитування проходили лише ті 53,5%, хто підтвердив страх перед клоунами. Їх тестували, щоб з’ясувати, як міг народитись цей страх. Серед потенційних пояснень озвучені такі.

  • Моторошне або тривожне почуття через макіяж клоунів: він може робити їх схожими на ляльки або манекени, але рухаються.
  • Перебільшені риси обличчя передають пряме відчуття небезпеки.
  • Макіяж приховує емоційні сигнали.
  • Колір гриму нагадує про смерть, інфекцію, крововтрату і викликає огиду.
  • Непередбачувана поведінка викликає дискомфорт.
  • Страх перед клоунами передався від рідних.
  • Негативні образи клоунів у поп-культурі.
  • Був негативний досвід спілкування з клоуном.

Попри очікування дослідників, особистий негативний досвід спілкування  був причиною появи страху найрідше. Це свідчить про те, що сам по собі життєвий досвід не є достатнім поясненням того, чому люди бояться клоунів. А от набагато частіше на людей впливав страшний образ клоунів у масовій культурі. Наприклад, клоуна Пеннівайза з екранізацій “Воно” за романом Стівена Кінга.

Однак у цьому випадку клоун навмисно зображений моторошним та огидним. Але деякі люди бояться і такого веселого клоуна, як Рональд Макдональд, чия мета — залучати покупців до мережі швидкого харчування “Макдональдз”. Отже, вважають автори, є щось більш фундаментальне в образі клоунів, що негативно позначається на нашій психіці.

Найсильнішим чинником виникнення коулрофобії виявилися приховані під гримом емоційні сигнали. Справа в тому, що людина не може зчитати ці сигнали, побачити справжній вираз обличчя і, відповідно, зрозуміти реальні емоційні наміри. Так, наприклад, ми не бачимо чи насуплені у клоуна брови, що вказувало б на гнів. Неможливість зрозуміти, що думає клоун або що він може зробити далі, це змушує багатьох людей нервувати, почуватись дискомфорно і навіть боятися.

Це дослідження дало нове розуміння того, чому люди бояться клоунів, але залишається багато питань. Наприклад, якщо макіяж, який маскує емоції, викликає страх, чи люди, розмальовані тваринами, також створюють такий же ефект? Або є щось більш специфічне в макіяжі клоунів, що викликає цей страх? Наступні дослідження вчених мають дати відповіді на ці питання.

Як розповідало раніше BitukMedia, Стівен Спілберг, творець культового трилера “Щелепи” зізнався, що шкодує про наслідки своєї франшизи для акул.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі