Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Врятувати мотоцикліста: вчені створили джинси, які надуваються під час аварії (ВІДЕО)

Важливо

Мотоциклісти мають найвищий рівень травматизму серед усіх учасників дорожнього руху. Частково через відсутність належного захисту. Bizarre пропонує новий спосіб захисту – джинси з подушками безпеки, які надуваються під час аварії.

Про це розповідає DailyMail.

“Джинси так само зручні, як і будь-які інші штани. Вони виготовлені з водовідштовхувальної, повітропроникної та зносостійкої тканини. Тканина надзвичайно стійка до стирання, але виглядає та відчувається як звичайний денім. До спрацювання подушка безпеки повністю невидима, але розкривається протягом мілісекунд після спрацьовування”, – зазначає виробник.

Джинси з подушкою безпеки фактично є вимикачем на випадок смерті: подушки призначені для активації в той момент, коли людина стає недієздатною або втрачає контроль над мотоциклом. Джинси з’єднані  з мотоциклом тросом, але щойно водій починає вилітати з сидіння через будь-який удар або інший інцидент, трос від’єднується від джинсів. Це як висмикнути вилку з розетки.

Джинси закривають ділянки нижньої частини тіла, які раніше були незахищені від ударів, наприклад, стегна, задню частину тіла та куприк. Зображення – mocycle.com

Від’єднання троса спричиняє вивільнення підпружиненого поршня, який проштрикує картридж з CO2, випускає газ і надуває подушку безпеки — і все це ще до того, як мотоцикліст торкнеться землі. Якщо водій не впаде з мотоцикла, подушка не спрацює – для цього потрібні зусилля щонайменше 40 кг.

Після активації подушка безпеки здувається. Систему можна буде перезарядити за допомогою іншого картриджа з СО2 і повторно використовувати для наступної поїздки.

Більш того, мотоцикл не потребує будь-яких спеціальних пристроїв для кріплення троса. Джинси закривають незахищені від ударів ділянки нижньої частини тіла, такі як стегна, задню частину тулуба та куприк. “Захистити першу кістку хребта за допомогою технології подушки безпеки – це прорив, адже травми хребта паралізують мотоциклістів”, – заявили у Bizarre.

Крім подушки безпеки, джинси забезпечені подушечками на колінах. Виробники стверджують, що тестували джинси на швидкості до 70 км/год із мінімальним стиранням тканини.

Джинси Airbag розробив Мойсей Шахривар, засновник технологічної компанії Airbag Inside Sweden AB з Люсекіла, торговою маркою якої є Mo’cycle.

“Єдиний захист від ударів у звичайних мотоциклетних джинсах – це захист колін, іноді й захист стегон, – пояснив Шахривар. – Більшість травм відбувається у нижній частині тіла за серйозної аварії на мотоциклі, тому протягом 17 років я намагався вирішити цю проблему. Те, що подушка безпеки зробила з автомобілями, незабаром станеться і з нами, мотоциклістами”.

Джинси Airbag будуть запущені 28 лютого на краудфандинговій платформі Indiegogo з доставкою по всьому світу влітку 2023 року. Фірма продаватиме джинси за $499.

Mo’cycle також пропонує “жилет з подушкою безпеки”, який знижує ризик травм хребта та стабілізує шолом водія. Жилет з подушкою безпеки працює так само, тобто водії, одягнені в обидві речі, будуть прикріплені до велосипеда двома тросами.

Надувне захисне спорядження не зовсім нова ідея. Інший шведський бренд під назвою Hövding пропонує “найбезпечніший велосипедний шолом у світі” за $350. Користувачі носять його на шиї, перш ніж він розкриється у разі аварії та надується навколо голови, захищаючи її від травм.

Згідно з дослідженням Стенфордського університету, проведеного в 2016 році, подушка безпеки в шість разів краще поглинає удари, ніж піна.

Як розповідало раніше BitukMedia, китайська державна компанія Chery Automobile подала заявку на патент незвичайного пристрою – автомобільного сидіння з катапультою. Винахід має допомогти знизити кількість жертв ДТП.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі