П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українка стала ковалем замість чоловіка, поки він воює (ВІДЕО)

Важливо

Марія Кобець із Брусилова на Чернігівщині 9 місяців займається ковальством замість чоловіка. Той пішов на фронт воювати за Україну. Жінка хоче, аби кузня “не застоювалася” до його повернення.

Про це повідомляє Суспільне.

Марія допомагала чоловікові облаштовувати майстерню, до війни знімала відео про роботу чоловіки та викладала у соцмережі. А коли той улітку пішов на фронт, почала сама опановувати ковальське ремесло. Каже – не хоче, щоб майстерня “застоювалися”.

Марія працвала у кузні попри те, що була у декреті. Хотіла “спробувати підтримати чоловіка, щоб усе, що він стільки років формував, зберігалося на той час, поки він захищає нашу землю”.

Жінка самотужки подрібнює вугілля, розпалює піч, розтоплює та відливає метал. Оптимальну температуру жару визначає, як у давнину, – на око.

“Воно видно – чи вогонь червоний, чи помаранчевий, чи жовтий, чи майже білий”, – пояснює Марія.

Потім деталі кує за допомогою молота та шліфує деталі. Чоловік консультує дружину прямо із лінію фронту – коли є зв’язок, дає підказки та поради.

Як повідомляло BitukMedia, pодина переселенців Анна Шульга та Влад Власовець із Харкова врятували понад 200 коней із території України, куди прийшла повномасштабна війна. 14 коней лишили у Троянові на Житомирщині, де зараз мешкають.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі