П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Японський Дід Мороз із харківської підземки зайнявся волонтерством

Важливо

75-річний японець Фумінорі Цучіко продав свій будинок у Японії та переїхав до Харкова. Таке рішення він прийняв, переживши численні бомбардування у Харкові. Тепер допомагає українському місту.

Історію чоловіка розповідає ТСН.

Цучіко після виходу на пенсію вирішив мандрувати світом. На час початку повномасштабної війни був у Польщі. Там познайомився із волонтерами, які розповіли йому, що відбувається у Харкові. Тоді містяни змушені були практично жити у місцевій підземці через постійні російські обстріли.

У червні Цучіко приїхав до Харкова і півроку у прямому сенсі жив на станції метро Героїв Праці – там спорудив собі невеликий курінь із ліжком із підручних засобів. Каже, що найбільше дошкуляв холод та рукомийник із холодною водою замість душу. Найгірше було взимку.

Однак “Фумі”, як його кличуть друзі, знаходив сили розважати дітей та друзів, грав навіть Діда Мороза для дітей у підземці. Про своє життя розповідав у соцмережах та збирав гроші для українців.

Харків’янка Наталя Шаповник потоваришувала із “Фумі”. Розповідає, що коли харківські заклади харчування не змогли давати їжу містянам, японець організував сніданок, під обстрілами бігав до магазину за продуктами. Казав, що у нього ракета ніколи не влучить.

Зараз Цучіко носить шапку із зображенням марки із “російським кораблем” і продовжує волонтерити і роздавати їжу. Але дає її тим, з ким познайомився у підземці – це близько 50 пенсіонерів, яким бракує на життя.

“Було добре. Усі люди жили разом і ми спілкувалися багато. Вони були дуже добрі до мене, піклувалися. Але я казав – я ще багато можу зробити для вас”, – каже японець.

Візки із гуманітаркою “Фумі” прикрасив українськими та японськими прапорами, а на них прикріпив малюнки українських дітей, які живуть у Японії.

Фумінорі продав будинок у Японії і винайняв квартиру у харківському районі Салтівка. У Токіо у чоловіка лишилися дві дорослі доньки. Обіцяє їздити до них на свята.

Як повідомляло BitukMedia, німецький волонтер Матеуш Вензек привіз своїх співгромадян на зруйновану росіянами Харківщину. Таким чином хоче показати їм правду про російсько-українську війну. Німці привезли із собою гуманітарну допомогу для мешканців деокупованих територій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі