Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пронизливий погляд у віддалену частину неба: телескоп Вебб зняв тисячі галактик

Важливо

Портфоліо космічного телескопа Вебб поповнилось вражаючою світлиною. На опублікованому Європейським космічним агентством знімку зображено тисячі галактик одночасно, але на першому плані спіральна галактика. Від нас її відділяє 1 млрд світлових років

Про це розповідає Gizmodo. 

Космічний телескоп Вебб запустили в повноцінну наукову роботу у липні минулого року. За цей час агентство отримало безліч унікальних фотографій віддалених галактик та різних екзопланет. Апарат навіть допоміг знайти нову інформацію про Сонячну систему.

Космічна обсерваторія вивчає найвіддаленіші та найдавніші галактики. Вчені намагаються визначити, яким чином виникли перші зірки та галактики у Всесвіті. І в цьому їм допомагають чотири прилади телескопа. За найдавнішими джерелами світла в інфрачервоному діапазоні стежать камери NIRCam та MIRI.

На зображенні, яке показало Європейське космічне агентство, можна побачити тисячі, а може й десятки тисяч різноманітних галактик. Деякі з них мають чітку форму спіральних галактик. Інші виглядають як розмиті плями. А треті взагалі схожі на точки з яскравим світлом.

На тлі всієї цієї безлічі галактик на передньому плані виділяється спіральна галактика LEDA 2046648. Вона знаходиться в сузір’ї Геркулеса на відстані понад 1 млрд світлових років від Землі. 

Ще на цьому знімку також виділяється ще одна спіральна галактика, яка знаходиться нижче на зображенні під LEDA 2046648. Вона має приблизно 25% розміру вищезгаданого об’єкта. Найголовніше, що в обох галактиках чітко вирізняється їхнє ядро, а також ділянки утворення нових зірок, які висвітлюють їхні спіральні рукави.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Телескоп “Джеймс Вебб” зняв туманність “Тарантул” – в ній знаходяться десятки тисяч молодих і ще не народжених зірок. Дані з телескопа допоможуть краще дізнатися про ранній етап формування Всесвіту.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі