Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На війні українці знайшли об’єднуючу ідею – Маринович

Важливо

Війна показала українцям, що об’єднуюча ідея для нашої країни – це єдність у багатоманітті. В окопах стираються розбіжності за мовною та релігійною ознакою.

Про це в інерв’ю BitukMedia розповів  член-засновник правозахисної Української Гельсінської групи, колишній радянський політв’язень, проректор Українського Католицького Університету у Львові Мирослав Маринович.

Від появи незалежної України на Заході звучали передбачення, що вона невдовзі розвалиться. Однак вона натомість стає все більш згуртованою, каже Маринович.

Він вважає, що причина у тому, що “на рівні суспільних інстинктів, на рівні реакцій, на рівні, якщо хочете, якоїсь національної ідеї, ми є однакові”. Зокрема, говорить публіцист, українців об’єднує почуття справедливості.

Попри постійні чвари, українці змогли знайти спільну ідею, яка об’єднує суспільство. Парадоксально, але вона полягає у тому, що всі українці різні.

“Це єдність у багатоманітті”, – відповів Маринович на питання, чи знайдуть українці об’єднуючу ідею.

“На фронтах цієї війни українці сидять разом в окопах. І мені хочеться вірити, що наші регіональні, мовні, релігійні відмінності – все там зникає. У тих екстремальних умовах на передній план виходять головні речі”, – сказав публіцист.

Як повідомляло BitukMedia, документальний фільм Шона Пенна Superpower про Володимира Зеленського та Україну презентують на Берлінському кінофестивалі. Цьогоріч дати Берлінале припали на річницю вторгнення рф в Україну.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі