Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Що відомо про чоловіка, який заповів Залужному $1 млн

Важливо

Американець українського походження Григорій Степанець заповів головнокомандувачу Збройних сил України генералу Валерію Залужному спадок у розмірі $1 млн. Чоловік пережив поневіряння евакуації часів Другої світової та повоєнні роки, підтримував десидентів. Після еміграції працював у Microsoft.

Про це повідомляє УП.

Григорій Степанець народився 1938 року у Вінниці. Його батько загинув у 1941-му у боях із німецькою армією. Григорія з матір’ю вивезли на Урал. Там вони зазнали голоду та поневірянь.

Дядько Григорія також воював, був поранений та втратив ногу. Після війни хлопчик із мамою повернулися до Вінниці. Голодні повоєнні роки пережили завдяки тому, що дядько ділився військовим пайком.

У 1956-му Степанець вступив до Московського державного університету імені М.В. Ломоносова. Там він отримав ступінь магістра з математики, ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії. Вільно володів українською, російською, німецькою, італійською та англійською мовами.

Після випуску Степанець  в Геофізичному науково-дослідному інституті в Москві. Науковець підписав листа, у якому підтримували дисидентів,  невдовзі його звільнили за сфальсифікованим приводом. Через переслідування з боку КДБ, не міг влаштуватися на роботу та виїхати закордон.

Після приходу Горбачова до влади Степанець отримав дозвіл виїхати з Радянського Союзу. У 1989 році він виїхав до США і влаштувався на роботу  в Microsoft у Редмонді, штат Вашингтон, розробником програмного забезпечення. Разом з іншим розробником запатентував технологію декодування кодів даних змінної довжини та передав його корпорації.

Як повідомляло BitukMedia, мікродержава Ніуе (Полінезія) випустила монету “Воїн Азовсталі” на честь захисників Маріуполя. В її оздобленні викростила роботу українського художника Максима Паленка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі