П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Покрита послідом картина з хліву виявилася шедевром за 3 млн доларів

Важливо

Покрита пташиним послідом картина, яку знайшли у хліву на американській фермі, виявилась шедевром. Йдеться про ранню роботу відомого фламандського художника Антоніса ван Дейка. Її вартість оцінюють у 3 млн доларів.

Про це повідомляє Artnet.

Виконаний олією ескіз виявили 2002 року в американському населеному пункті Кіндерхук, штат Нью-Йорк. Коли картину виставили на аукціон, місцевий колекціонер Альберт Б. Робертс припустив, що вона належить до Золотої доби голландського живопису і придбав полотно за 600 доларів.

Автентичність знахідки підтвердили тільки у 2019 році. Мистецтвознавець Сьюзан Барнс визнала її шедевром Ван Дейка, що на диво добре зберігся. На думку фахівців, художник виконав цей малюнок на початку своєї кар’єри. На ньому зображений сутулий чоловік похилого віку, обличчя якого приховано тінню, а мускулатура тонко промальована.

Антоніс ван Дейк, Етюд для “Святого Ієроніма” (1615–18). Фото – Sotheby’s.

Це зображення послужило ескізом для картини Ван Дейка “Святий Ієронім”, написаної в 1618-1620 роках і зберігається в музеї Бойманса-ван Бенінгена в Роттердамі. Ескіз Святого Ієроніма — один з двох відомих етюдів Ван Дейка з живою моделлю. Ймовірно, він був створений між 1615 та 1618 роками. Тоді молодий художник працював асистентом в антверпенській студії Пітера Пауля Рубенса.

Антоніс ван Дейк. “Святий Ієронім” (1618-1620) Фото – Museum Boijmans van Beuningen

2021 року колекціонер Альберт Б. Робертс помер. Ескіз Ван Дейка, який він знайшов, продемонструють та виставлять на аукціон у рамках заходу Sotheby’s Master Week у Нью-Йорку. Разом з іншими нещодавно знайденими шедеврами європейського мистецтва ескіз включили до серії «Старі майстри».

Як повідомляло раніше BitukMedia, у музеї Бредіуса в Гаазі (Нідерланди) понад сто років зберігався ескіз, виконаний олійними фарбами. Весь цей час його вважали “грубою імітацією» Рембрандта. Тепер експерти визнали, що це оригінал.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі