П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У “Нічній варті” знайшли незвичайну хімічну сполуку

Важливо

Команда європейських дослідників виявила рідкісну сполуку свинцю у шедеврі Рембрандта “Нічна варта”. Це несподіване відкриття дозволяє по-новому зрозуміти техніку живопису XVII століття та історію збереження антикварної картини, яку вандали намагатись знищити тричі, а відновив – Штучний інтелект.

Про це повідомляє Science Daily.

Картина “Нічна варта” написана 1642 року. Вона вважається найвідомішою роботою Рембрандта й є перлиною Державного музею Амстердама. Справжня назва цього групового портрета – “Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока і лейтенанта Віллема ван Рейтенбюрга”. Назву “Нічна варта” картина отримала у 1790-і роки.

Дослідники вивчили крихітні зразки фарби з полотна за допомогою мікрорентгенівських зондів. Так вони виявили форміат свинцю – сіль свинцю та мурашиної кислоти. Ці безбарвні розчинні у воді кристали раніше ніколи не знаходили на старовинних картинах – лише на сучасних. Можливо, тому що форміат свинцю швидко зникає з полотна.

Знайдена сполука свідчить, що хімічний склад історичних полотен дуже складний. Вчені спробували змішати у лабораторії фарбу, яку використовував Рембрандт. Вони припускають, що художник отримував її з нагрітої лляної олії та розчиненого оксиду свинцю. При цьому вчені не виключають, що форміат міг потрапити на картину і під час реставрації.

“Нічна варта” цікавить науковців не вперше. У 1715 році картину обрізали з усіх боків – щоб вона помістилася на стіні між двома дверима в мерії Амстердама. Справа в тому, що це найбільше полотно з усіх картин Рембрандта – 379,5 × 453,5 см. Митець навіть писав її не в майстерні, а садку біля будинку – в ньому вона не поміщалась. 

Через 306 років штучний інтелект (ШІ) відновив відсутні частини полотна. Так у 2021 році на ньому з’явилися три нові персонажі.

Так первинно виглядала «Нічна варта». Оригінал у «рамці» з відновлених частин. Фото – RIJKSMUSEUM/REINIER GERRITSEN

Алгоритм ШІ навчався на двох зображеннях – відсканованому оригіналі Рембрандта та копії його роботи, зробленої Геррітом Лунденсом. Це полотно зберігається в Лондоні, воно було створене ще до обрізки “Нічної варти”. Штучний інтелект попіксельно відновив відсутні частини шедевра: 60 см ліворуч, 22 см згори, 12 см знизу і 7 см праворуч. Він орієнтувався на оригінальні деталі та кольори.

Як змінилась “Нічна варта»? З’явилися три персонажі ліворуч – двоє чоловіків та хлопчик; шолом на чоловікові з правого боку картини тепер видно повністю; чіткіше видно хлопчика, що тікає, на передньому плані зліва; змінилась композиція картини, персонажі опинилися в інших місцях.

Фото – RIJKSMUSEUM/REINIER GERRITSEN

У 2018 році Рейксмузеум Амстердама (Нідерланди) розпочав реставрацію картини. Цей процес транслювали у прямому ефірі. 

Шедевр тричі зазнавав напади вандалів. 13 січня 1911 року чоботар, протестуючи проти неможливості знайти роботу, спробував порізати картину ножем, але товстий шар лаку захистив картину. 14 вересня 1975 звільнений психічно хворий шкільний вчитель Вільгельм де Рейк завдав картині кілька зигзагоподібних порізів, стверджуючи, що це йому наказав зробити Бог. Тоді полотно вдалось реставрувати. 6 квітня 1990 інший психічно хворий чоловік, який втік з лікарні, оббризкав картину кислотою. Охоронці змили кислоту водою, постраждав шар лаку, але полотно вціліло.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у музеї Бредіуса в Гаазі (Нідерланди) понад сто років зберігався ескіз, виконаний олійними фарбами. Весь цей час його вважали “грубою імітацією” Рембрандта. Тепер експерти визнали, що це оригінал.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі