Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Перетворити робота на вмілого офіціанта: до чого тут марокканська таця для чаю? (ВІДЕО)

Важливо

Дослідники з Мюнхенського інституту робототехніки та машинного інтелекту (Німеччина) розробили модель, яка дозволяє роботу подавати чай та каву швидше та безпечніше, ніж це робили б люди. Математиці маятника, що використовується в цій концепції, більше 300 років. Так звана мароканська таця для чаю робить офіцінтів вправними. Тепер ці знання знадобились робототехнікам.

Про це розповідає портал techxplore.

Чи може робот бути добрим офіціантом? Щоб відповісти на це запитання, доктор Луїс Фігередо встановив роботизовану руку від спеціалізованого виробника роботів Franka Emika та підключив комп’ютер. Робо-рука захоплює склянку, по вінця наповнену водою, піднімає її і, злегка похитуючи, везе і не проливає жодної краплі. “І він все це робить швидше і точніше, ніж людина”, – каже Луїс Фігередо.

Як це працює? Команда просто нашпигувала робота столітніми алгебраїчними формулами. В основу своїх розрахунків вони поклали математику марокканської чайної таці, в якій застосовується принцип сферичного маятника. Робототехніки “вписали” динаміку сферичного маятника в програмне забезпечення робота. “Коли ви розумієте, як рухається маятник, все стає дуже просто”, – каже Фігередо. Рівняння сферичного маятника вирішуються практично миттєво, що дозволяє роботу балансувати з чашкою, переповненою рідиною.

Як практичне застосування нових робо-вмінь? Вчені розглядають інноваційну роботизовану підтримку для людей похилого віку і тих, хто потребує догляду. Такий робот цілком здатний подати склянку води. “Галузі, що займаються транспортуванням біологічно та хімічно небезпечних матеріалів, ймовірно, також зацікавляться подібним рішенням”, – каже Фігередо.

Безпека залишається критичним моментом: в ідеалі робот має вміти розпізнавати небезпечні ситуації. “Для цього нам потрібне краще сприйняття”, – каже Фігередо. Потрібні датчики, які дозволять машині не лише розпізнавати людей, а й передбачати їхні рухи. Тільки так можна повністю виключити зіткнення. Поки що робот в якості механізма безпеки використовує тактильні датчики: маніпулятор робота миттєво втягується, коли відбувається зіткнення, але при цьому робот зберігає баланс і рідину не проливає.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі продемонстрували робота, який вправно складає одяг “як в магазині”. Дворукому помічнику ще не перевершити людину, але він точно робить це швидше за своїх роботизованих попередників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі