Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Під покривом лісу знайшли місто майя, якому 2 тис. років

Важливо

Науковці знайшли величезне місто цивілізації майя, яке було заховане тропічним лісом у Гватемалі. Будівлям близько 2 тис. років.

Про це повідомляє Metro.

Загублене місто має площу 1,7 тис. км. кв. Воно знаходиться недалеко від мексиканського кордону на території так званого карстового бассейну Мірадор-Калакмуль. Місто складалося із близько тисячі поселень, об’єднаних майже 180 км доріг.

Відкриття зробила група, яка об’єднала дослідників з кількох американських університетів, а також співробітників з Франції та Гватемали. Для відкриття використали технологію за допомогою LiDAR.

LiDAR — це система, подібна до радару, але на основі лазерного світла, а не радіохвиль. Вона допомагає проникати під щільний рослинний покрив тропічних лісів. Зараз LiDAR продемонстрував, на скільки складну інфраструктуру 2 тис. років тому мало суспільство у Піведнній Америці організували свою інфраструктуру, що відображає соціально-економічну організацію та політичний устрій.

У деяких поселеннях науковці знайшли піраміди та кам’яні узвишшя, що були центрами економічного та політичного життя, а також хабами для відпочинку. Деякі поселення мали спортивні стадіони для занять традиційними для майя спортивними іграми.

Також науковці виявили канали, які збирали воду на відводили її до резервуарів на випадок посушливих періодів.

Як повідомляло BitukMedia, під час розкопок у місті Гермеринг (Верхня Баварія, Німеччина) археологи знайшли дерев’яний колодязь бронзової доби, що добре зберігся. Він наповнений прикрасами і керамікою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі