П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стародавня “криниця бажань”: що археологи дістали з джерела віком 3500 років

Важливо

Під час розкопок у місті Гермеринг (Верхня Баварія, Німеччина) археологи знайшли дерев’яний колодязь бронзової доби, що добре зберігся. Він наповнений прикрасами і керамікою.

Про це повідомляє портал Arkeonews.

Глибина криниці, вік якої перевищує три тисячі років, — близько п’яти метрів. Але не тільки велика глибина вирізняє знахідку від інших джерел води, знайдених під час розкопок у Гермерінгу. На дні криниці археологи виявили 26 бронзових шпильок для одягу, браслет, дві металеві спіралі, бурштинове намисто та понад 70 керамічних посудин.

Всі ці артефакти за 1800-1200 років до н.е. були дуже коштовними речами, не призначеними для повсякденного використання. Оскільки прикраси та кераміка дуже добре збереглись – їх  опускали обережно, а не кидали у воду, – археологи припустили, що йдеться про ритуальні дари.

Фото – Marcus Guckenbiehl

Ймовірно, наші предки з бронзової доби задобрювали духів джерела, аби ті, наприклад, врятували від посухи або допомогли зібрати багатий врожай, припускають археологи. Приблизно так само зараз ми кидаємо монетки в водойми, або фонтани у відомих туристичних місцях, але пояснюємо це інакше: щоб повернутися чи просто “на щастя”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на розкопках біля італійського міста Сан-Кашіано-ін-Валь-ді-Пеза (Тоскана) знайшли древні статуетки, які були символами родючості. Вони мають вигляді фалоса, матки і грудей. Вони і 3 тис. монет були вкриті мулом геотермального джерела.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі