П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

300 змін за секунду: вчені назвали тварини з найшвидшим зором

Важливо

Маленькі та швидкі тварини сприймають час швидше, ніж великі повільні істоти. Порівняння 138 видів демонструє, що бабки сприймають зміни в навколишньому середовищі в п’ять разів швидше, ніж люди, і в 400 разів швидше, ніж морські зірки.

Про це пише New Scientist. 

Ірландські зоологи проаналізували швидкість зорового сприйняття змін у понад сотні тварин. На сьогодні це найбільше дослідження в світі. Команда виявила, що “найшвидші” очі належать дрібним літаючим комахам, які самі пересуваються на великих швидкостях. За ними йдуть хижаки, яким потрібно передбачати траєкторію здобичі.

Швидкість, з якою ми сприймаємо зміни довкола нас, вчені називають сприйняттям часу. Автори використовували дані попередніх досліджень, де ця величина вимірювалася з допомогою мерехтливого світла.

В експериментах з різними видами тварин їм вмикало світло, яке блимало, а прилади реєстрували швидкість, з якою зоровий нерв передавав інформацію. Фіксувалася також частота, яка ставала критичною – при ній око перестає розрізняти мерехтіння та бачить випромінювання як безперервне.

З найвищою швидкістю “роздивлялись” зміни такі види, як мухи та бабки — їхній зір обробляє 300 Гц, тобто він бачить зміни 300 разів за секунду. Серед хребетних найшвидші очі у мухоловок – з частотою 146 Гц. Зір лосося працює зі швидкістю 96 Гц, собаки – 75 Гц. Тільки після улюблених домашніх вихованців у списку йдуть люди: ми фіксуємо зміни зором з частотою лише 65 Гц.

“Це схоже на вимірювання частоти кадрів ваших очей”, — каже спеціаліст з макроекології Кевін Хілі з Університету Голуея. Люди, наприклад, можуть виявляти мерехтіння світла зі швидкістю до 65 спалахів за секунду. Це означає, що вони можуть сприймати зміни в навколишньому середовищі 65 разів за секунду”.

Найбільш загальмоване сприйняття виявилося у морської зірки виду терновий вінок, яка харчується коралам. А куди їй поспішати, якщо здобич не тікає?  У цього голкошкірого показник становив 0,7 Гц.

Найбільш загальмоване сприйняття виявилося у морської зірки виду терновий вінок. Фото – New Scientist/Shutterstock/Richard Whitcombe

“Сприйняття часу самим видом пов’язане з тим, наскільки швидко може змінюватися навколишнє середовище. Таке детальне сприйняття змін дуже корисне, якщо ви рухаєтеся швидко або вам потрібно точно визначити траєкторію здобичі, що рухається”, – пояснює  Хілі.

Несподіваним відкриттям дослідження виявилося наявність ще одного важливого фактора, що впливає на швидкість зору. Виявилось, що у наземних хижаків зір повільніший, ніж у морських. У водному середовищі під час атаки на здобич мисливець може постійно змінювати положення свого тіла та кут зору, обстановка змінюється щомиті. А на суші хижак після стрибка на жертву вже не має змоги вносити корективи у свої рухи.

Відмінності сприйняття також можуть відбуватися всередині одного виду, зокрема нашого. Так, футбольні воротарі бачать зміни з більшою швидкістю, ніж інші люди.

Однак гнатися за цією суперздібністю не варто, не всім потрібен швидкий зір. Це енергозатратна функція, яка залежить від того, як швидко перезаряджаються нейрони, пов’язані з сітківкою ока. Ті види, які обходяться повільним сприйняттям, витрачають заощаджену енергію на інші цілі, наприклад, на ріст та розмноження.

Як повідомляло раніше BitukMedia, пінгвіни поповнили лави самосвідомих тварин. Вчені провели дзеркальні тести з дюжиною пінгвінів Аделі, що живуть у Східній Антарктиді, і виявили, що ці нелітаючі птахи впізнали себе в двох з трьох експериментів

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі