Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Затяті дачники рідше хворіють на рак

Важливо

Захоплення садівництвом і городництвом може знизити ризик раку та хронічних захворювань. Про це свідчать дані дослідження, опублікованого у журналі Lancet Planetary Health. А ще любов до грядок призводить до зниження рівня стресу та тривоги.

Про це розповідає британське видання “Експрес”. 

Вчені Колорадського університету в Боулдері спільно з Американським онкологічним товариством провели дослідження за участі близько 300 осі. Вони з’ясували: у тих, хто вирощує рослини на власній ділянці, набагато нижчий рівень стресу та тривоги.

Вчені пояснили цей феномен тим, що проводити більше часу на свіжому повітрі корисно і для фізичного, і психологічного здоров’я.

Крім того, у шанувальників порпатись на грядках і раціон виявився здоровішим — вони вживали більше клітковини. Загалом вони були набагато активнішими за своїх однолітків, які надають перевагу іншим хобі.

Автори дослідження нагадали, що велика кількість фруктів та овочів у меню, фізична активність, що допомагає контролювати вагу, та низький рівень стресу здатні профілактувати онкологічні та інші захворювання – зокрема психічні розлади.

Прагнуть на дачу передусім більш здорові люди, чи вони почуваються краще вже після того, як почали вирощувати овочі та фрукти – вчені поки не знають.

Фото – downtoearthcommunitygardens.com

Середній вік учасників дослідження – 41 рік. Їх поділили на дві групи — одна мала протягом року займатися садівництвом на спільній ділянці, другій запропонували почекати.

Обидві групи періодично проходили опитування –  розповідали про свій раціон та настрій. Також вони проходили постійні медогляди. За підсумками виявилось, що “дачники” з’їдали в середньому більше на 1,4 грама клітковини на день. Клітковина, у свою чергу, покращує запальні та імунні реакції організму та сприятливо впливає на кишковий мікробіом. Це профілактує діабет та деякі види раку. Лікарі рекомендують вживати на день не менше 24-38 г клітковини.

Крім того, “дачники” збільшували час фізичної активності приблизно на 42 хвилини щотижня. Відвідуючи город двічі чи тричі на тиждень, вони на третину виконували рекомендації медиків щодо фізичних навантажень.

“Садівники” зізналися, що почали менше непокоїтись відколи, як “стали ближче до землі”. Автори дослідження пояснюють цей феномен не лише здоровою їжею та свіжим повітрям, а й формуванням міцних соціальних зв’язків під час роботи на дачі. Так, усі садівники рано чи пізно починають ділитися один з одним лайфхаками, саджанцями та насінням — і в результаті набувають нових друзів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із Данії та Іспанії порахували, яка кількість кроків є корисною для людей старшого віку. Людям, яким 40-79 років, варто робити 3,8-9,8 тис. кроків на день.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі