Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Є контакт: якщо інопланетяни зв’яжуться з людством, хто вирішуватиме, що нам робити далі?

Важливо

Вчені створюють у Шотландії центр особливого реагування. Його завдання –  виробити стратегію поведінки людства після виявлення інопланетної цивілізації. При цьому вони занепокоєні тим, що люди не готові до зустрічі з позаземним життям.

Про це розповідає The Guardian.

Цей момент уявляли тисячі разів. Астрономи досліджують космос своїми потужними телескопами і тут помічають щось, що змушує їх затамувати подих. З глибин далеких галактик йде слабкий, але стійкий сигнал, і це послання від високорозвиненої цивілізації.

Якщо це так, то встановлення контакту з інопланетною цивілізацією стане карколомною подією для людства, до якої, безперечно, готові не всі країни світу.

“Погляньте, який безлад ми влаштували, коли вибухнув Covid. Ми поводилися як курка з відрізаною головою, — каже доктор Джон Елліотт, комп’ютерний лінгвіст з Університету Сент-Ендрюс. – Ми не можемо дозволити собі бути погано підготовленими у науковому, соціальному та політичному розумінні до події (контакту з інопланетянами), яка може статися у будь-який час”.

Ця відверта оцінка неготовності Землі до контакту з інопланетним життям і є основою створення центру Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) у Сент-Ендрюсі.

Протягом наступного місяця або двох Елліотт планує зібрати команду міжнародних дослідників та кваліфікованих осіб. Вони візьмуть на себе підготовчу роботу: проаналізують загадкові сигнали або навіть артефакти та опрацюють кожен аспект того, як ми маємо реагувати.

“Досі основна увага приділялася пошуку сигналів. Але треба знати, що ми збираємось з цим робити. Що далі? – каже Еліотт. – Нам потрібні стратегії та сценарії, щоб зрозуміти, що нам потрібно робити і як це робити. Це як девіз скаутів: будь готовий”.

Успіхи останніх 30 років посилили інтерес до пошуку інопланетян. З 1992 року, коли астрономи вперше підтвердили існування планет поза Сонячної системи, було виявлено понад 5 тис. таких світів. Тепер вчені підозрюють, що більшість з 300 млрд зірок Чумацького Шляху мають власні сімейства планет.

“Коли люди кажуть, що не думають, що там є життя, вони насправді йдуть проти течії наукової думки”, – каже Елліотт.

Проте велика кількість планет і підозра, що принаймні деякі з них придатні для життя, — це лише частина історії. Значно потужніші телескопи сьогодні дають можливість просканувати величезні космічні простори.

Дослідники Seti вже розробили деякі рекомендації щодо того, як поводитись, якщо телескопи виявлять “техносигнатуру” — міжзоряне повідомлення від розвиненої цивілізації. Декларація Міжнародної академії астронавтики від 2010 року закликає тих, хто виявляє таємничі сигнали, спочатку виключити прозаїчні неінопланетні джерела, такі як мікрохвильовка у коридорі. Якщо сигнал підтвердиться, дослідники повинні повідомити про це громадськість та генерального секретаря ООН.

Але мало вказівок на те, що робити далі. Як вивчати повідомлення? Чи має воно бути опубліковане повністю до того, як буде розшифроване? Чи дозволять це уряди? Чи має людство реагувати? Якщо так, то хто вирішує, що ми відправлятимемо назад?

У той час, як окремі вчені та невелика кількість організацій вже розробили плани на випадок перших контактів з інопланетянами, доктор Джон Елліотт вважає, що ця робота фрагментована. Seti об’єднає всіх необхідних фахівців, аби скласти план «для будь-якого сценарію, з яким ми зіткнемося або, принаймні, для всіх, про які ми — людство — можемо подумати».

Ще одна важлива мета — серйозна участь ООН, можливо, єдиного глобального органу, який має вплив на координацію обробки повідомлення і, зокрема, будь-якої відповіді. Великі відстані між зірками означають, що розмови можуть відбуватися протягом поколінь. І це за умови, що цивілізація не вимерла за той час, поки повідомлення дійшло до Землі.

Невже ми справді збираємося спілкуватися з інопланетянами, якщо ледве можемо спілкуватися з істотами на нашій планеті? Навіть якщо сигнал неможливо розшифрувати, дослідники можуть отримати інформацію про інтелект відправника за складністю його структури.

Перспектива надсилання будь-якої відповіді викликала критику з боку кількох наукових  кіл. Покійний Стівен Хокінг, космолог з Кембриджу, попереджав у 2016 році, що перший контакт людства з розвиненою цивілізацією може нагадувати те, що сталося, коли корінні американці зіткнулись з Христофором Колумбом.

Мічіо Каку, професор теоретичної фізики Міського коледжу Нью-Йорка, сказав, що звернення до інопланетян “було б найбільшою помилкою в історії людства”.

Однак Елліот налаштований більш оптимістично. Він вважає, що було б ганьбою, якби розвинені цивілізації трималися осторонь і не докладали жодних зусиль для спілкування.

“Це така можливість налагодити зв’язок, якщо там є інше життя, а все вказує на те, що воно має бути там, — каже він. – Якщо у нас є можливість, я не думаю, що ми маємо її упустити”.

Льюїс Дартнелл, астробіолог і професор наукової комунікації у Вестмінстерському університеті, сказав, що новий центр у Сент-Ендрюсі є “важливим кроком у підвищенні поінформованості про те, наскільки ми погано підготовлені зараз” для виявлення сигналу від інопланетної цивілізації.

Але він додав, що будь-які розумні інопланетяни, швидше за все, будуть на відстані сотень, якщо не тисяч світлових років, а це означає, що час зв’язку буде вимірюватися багатьма століттями.

“Навіть якби ми отримали сигнал завтра, у нас було б достатньо часу, щоб зібрати міжнародну команду різних експертів, спробувати розшифрувати значення повідомлення і ретельно обміркувати, як Земля повинна реагувати”, – сказав він.

Як повідомляло раніше BitukMedia, відомий американо-ізраїльський астрофізик і космолог, професор Гарвардського університету Аві Лоеб (Avi Loeb) займається організацією експедиції в район Тихого океану на північ від Австралії. Лоеб розраховує знайти на океанському дні залишки об’єкта, який, як він вважає, має штучне походження і прилетів на Землю з-за меж Сонячної системи. Влада США вже виділила на пошуки $1,5 млн. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі