П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

США запустять український наносупутник

Важливо

3 січня з мису Канаверел у США запустять у космос український PolyITAN-HP-30. Його створили до 30-річчя Незалежності України фахівці КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Про це повідомляє на своєму сайті Міністерство освіти та науки України.

Супутник створили за бюджетні кошти. Його виведуть на орбіту за допомогою ракети-носія Falcon-9 від компанії “SpaceX”. Запуск запланований на 16:00 за київським часом.

PolyITAN-HP-30 – це типовий двоблочний кубічний супутник. Але на ньому проведуть важливий експеримент – будуть досліджувати ефективність теплових труб як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів. Простіше кажучи, це частина розробки “централізованого опалення” для космічних кораблів та станцій.

Супутник до США доправила компанія Boeing Україна, а запуск на орбіту профінансувала компанія, заснована Технічним університетом Делфт у Нідерландах.

Як повідомляло BitukMedia, космічний корабель SpaceX Dragon доправив на Міжнародну космічну станцію дві експериментальні міні-лабораторії українських учнів. Вони перемогли у конкурсі Малої академії наук України. За запуском ракети учні слідкували наживо.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі