П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Звучить як наукова фантастика”: печінку свині у 2023 році вперше перетворять на людську (ВІДЕО)

Важливо

Революцію у царині трансплантації планують зробити американські вчені. Вони збираються зробити з печінки свині орган, який підходить для пересадки людині. На прикладі свинячого серця, яке хірурги вже пересаджували, виявилось, що органи саме цієї тварини підходять людині найбільше. Тепер черга печінки. Але переробленої.

Про це розповідає AP.

Вчених з компанії Miromatrix цікавить передусім власна пориста структура печінки. А для цього з органу тварини потрібно буквально вимити всю рідну кров та клітини. В результаті має вийти такий собі знебарвлений резервуар з порожніми судинами, який можна буде заповнити людськими клітинами та кров’ю з донорських органів, які визнали непридатними до трансплантації.

Як розповідає генеральний директор Miromatrix Джефф Росс, «по суті ми вирощуємо печінку заново. Наші тіла не сприйматимуть її як орган свині».

Таким чином трансплантологи хочуть позбутись дефіциту донорського матеріалу та створити альтернативу прямій пересадці органів.

Якщо Управління контролю за продуктами харчування та медикаментів США дасть згоду, то перші випробування біоінженерної печінки пройдуть вже 2023 року. Але спочатку експеримент проходитиме поза тілом пацієнта.

Вчені планують розмістити «олюднену» печінку свині поруч з лікарняним ліжком, щоб тимчасово фільтрувати кров людини, чия власна печінка раптово відмовила. Це стане першим кроком до повноцінної трансплантації. Якщо це спрацює, з часом трансплантологи спробують пересадити такий орган.

У програмі планують брати участь кілька медичних закладів та лікарень, зокрема один з найстаріших шпиталів США, — “Маунт-Сінай”.

“Звучить як наукова фантастика, але з чогось треба починати. Ймовірно, найближче майбутнє саме за цим, а не прямою трансплантацією”, — заявив головний трансплантолог лікарні Сандер Флорман.

Раніше вчені з’ясували, що ускладнення при прямій пересадці органів від тварин, як правило, виникають через високий ризик відторгнення та прихованих захворювань. Щоб цього уникнути, тварин піддають генній модифікації. Так, у січні минулого року людині вперше пересадили серце генно-модифікованої свині, проте у березні пацієнт помер. Можливою причиною смерті назвали інфікування цитомегаловірусом.

Як розповідало раніше BitukMedia, лікарі Університету Дюка (США) провели унікальну операцію на серці новонародженого хлопчика. Йому частково трансплантували живі донорські тканини серця. Раніше подібні пересадки проводили тільки з використанням мертвих матеріалів. Рости разом з організмом вони не могли.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі