П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не розмовляєш – співай: вчені знайшли терапію для Брюса Вілліса

Важливо

Нове дослідження, проведене в Гельсінському Університеті (Фінляндія), показує, що реабілітація за допомогою співу хором сприяє розвитку порушеного мовлення після інсульту. Йдеться про афазію, через яку у березні 2022 закінчив свою кінокар’єру і “міцний горішок” Голлівуду Брюс Вілліс.

Про це розповідає Statesman. 

За медичною статистикою, близько 40% людей стикаються з афазією – відсутністю або розладом мовлення. Афазію викликають ураження відповідних відділів мозку та порушення кровообігу в них. 

У пацієнтів з афазією виникають труднощі не тільки з відтворенням, але іноді і з розумінням усного та письмового мовлення. Афазія може зберігатися тривалий час і стати хронічно. Що, своєю чергою, може призвести до соціальної ізоляції та погіршення якості життя та стану пацієнта.

У процесі реабілітації і раніше використовували мелодико-інтонаційну терапію: людина проспівувала слова та фрази, які не могла вимовити. Попередні дослідження демонстрували, що за афазії може зберігатись здатність співати. Однак використання співу самого по собі, особливо хорового, раніше не вивчали.

Фінські вчені залучили 54 пацієнти з набутою черепно-мозковою травмою та хронічною афазією. А також 43 особи, які взяли на себе догляд за хворими. Учасників випадково розділили на дві групи, які на додаток до стандартного лікування протягом чотирьох місяців отримували терапію співом .

Аналіз результатів показав: порівняно з лише стандартним лікуванням, хоровий спів покращив усі показники, зокрема мовлення у відповідь. Зміни зберігалися і дев’ять місяців з початку дослідження.

Навантаження, з яким стикалися члени сім’ї та близькі, які доглядають хворих, теж помітно знизилось. За висновками авторів, багатокомпонентне групове навчання співу можна використовувати в охороні здоров’я як частину реабілітації при афазії.

Як повідомляло раніше BitukMedia, голлівудська зірка Брюс Вілліс продав права на свій образ американській компанії Deepcake. Цим він дозволив використовувати своє зображення для створення “цифрових двійників” – у фільмах, серіалах та рекламних роликах. “Міцний горішок” завершує акторську кар’єру через проблеми зі здоров’ям. У Вілліса раніше діагностували афазію – розлад мовлення, викликаний органічним ураженням мозку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі