Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як люди – дельфіни страждають на хворобу Альцгеймера

Важливо

Вчені більше не вважають, що хвороба Альцгеймера притаманна тільки людині. Вони знайшли три види китоподібних, яким знайома ця недуга.

Про це повідомляє The Guardian.

Раніше вчені вже виявляли ознаки деменції у різних видів тварин, проте хворобу Альцгеймера зафіксували вперше. Йдеться про дельфінів, які викинулися на мілину біля узбережжя Шотландії. Дослідники виявили зміни мозку, характерні для хвороби Альцгеймера у трьох із 22 одонтоцетів. А саме в білодзьобого дельфіна, афаліни та довгоплавого кита-лоцмана, також представника родини дельфінових.

Вчені не знають причини цієї дегенерації мозку, але припускають, що саме вони можуть бути причиною, чому тварини викидуються на мілководдя.

Вчені відзначили, що хворі тварини були старими для свого роду, проте щоб визначити, чи характерна для дельфінів хвороба Альцгеймера, потрібно також вивчити окремих тварин, поки вони живі. 

Дослідники вважають, що однією з причин виникнення хвороби Альцгеймера у дельфінів є те, що вони, на відміну від багатьох інших видів тварин, можуть жити роками навіть після припинення репродуктивної активності.

Ще одна можлива причина була запропонована дослідженням 2020 року. Тоді зясували, що дзьобаті кити, які пірнають у глибоке занурення, більш сприйнятливі до патологій, схожих на хворобу Альцгеймера. А все з вини гіпоксії, що її спричиняє пошук їжі глибоко в океані.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вже більше місяця 12 тайських ветеринарів і волонтерів цілодобово доглядають рідкісне дельфінятко. У липні дитинча викинулося на берег. Але тепер, схоже, одужує.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі