Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сховає від камер спостереження – вчені розробили плащ-невидимку

Важливо

Студенти у Китаї винайшли плащ-невидимку. Винахід покликаний приховувати власника від камер спостереження. Його можна використовувати, зокрема, на полі бою – дрони або підрозділи, керовані штучним інтелектом, не зможуть виявити цей матеріал.

Докладніше про це розповіло видання Independent.

InvisDefense, розроблений командою Уханьського університету, є недорогим пальтом, яке можна використовувати вдень або вночі. Але є суттєвий нюанс – в ньому вас не  виявлять системи камер відеоспостереження, контрольовані штучним інтелектом.

Вдень пальто використовує малюнок, щоб ефективно засліплювати камери, а вночі випромінює незвичайні теплові сигнали з метою спантеличити інфрачервоні камери.

А от людське око не обманути. Пальто здається звичайним і неефективно приховує власників від камер спостереження, контрольованих людьми. Його конструкція означає, що він потенційно може спантеличити деякі системи виявлення, що використовуються, наприклад, в безпілотних автомобілях, але не водіїв-людей.

“Зараз багато пристроїв спостереження можуть виявляти людей, – розповів професор Ван Чжен зі школи комп’ютерних наук Уханьського університету, який курирував винахід. — Камери на дорозі мають функції виявлення пішоходів, а розумні автомобілі можуть ідентифікувати пішоходів, дороги та перешкоди. Наш Invisdefense дозволяє камері сфотографувати вас, але не може сказати, чи людина ви”.

Пальто зайняло перше місце в конкурсі, спонсорованому Huawei Technologies, а документ із описом технології буде представлений на конференції AAAI 2023 AI у США.

Аспірант Уханьського університету Вей Хуей, який створив алгоритм для створення малюнка пальто, підрахував, що виготовлення InvisDefense коштує менше 500 юанів ($ 72).

“Найскладніше – це баланс камуфляжного малюнка. Традиційно дослідники використовували яскраві зображення, щоб заважати машинному зору, і це працювало, – пояснив Вей Хуей. — Але людське око добре їх бачить, тому користувач стає ще помітнішим. Ми керуємося алгоритмами розробки найменш помітних шаблонів, які можуть відключити комп’ютерний зір”.

Професор Ван зазначив, що такий винахід можна використовувати для прихованої військової форми, щоб на полі бою уникнути виявлення дронами або підрозділами, керованими штучним інтелектом (ШІ).

Дослідники серед іншого потенційно можуть використовувати алгоритм генерації шаблонів, щоб краще зрозуміти та виправити лазівки у технологіях штучного інтелекту та комп’ютерного розпізнавання.

Як повідомляло раніше BitukMedia, “куртка-невидимка” стала результатом розробки команди дослідників з компанії, що створює одяг майбутнього за допомогою науки та технологій, та Національного інституту графена при Манчестерському університеті. Зараз перша в світі термокамуфляжна куртка з графена здатна зробити людське тіло невидимим в інфрачервоному діапазоні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі