Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий застосунок дозволяє пограти в зіткнення з безоднею

Важливо

Безкоштовний інтерактивний додаток створив Ніл Агарвал – американський програміст, відомий цифровими науковими експериментами. Його Asteroid Launcher – онлайн-симулятор, який дозволяє наочно побачити, які наслідки викликає падіння астероїда або комети на той чи інший населений пункт. 

Про це розповідає cnet.com.

Агарвала, схоже, надихнули фільми-катастрофи, такі як «Зіткнення з безоднею» та “Армагеддон”.

Користувач може встановити точку на мапі, в якій небесне тіло зіткнеться з нашою планетою, задати його швидкість, діаметр і кут, під яким воно впаде, а також матеріал, з якого воно складається – залізо, камінь, вуглець і навіть золото. Після цього алгоритми розрахують розмір та глибину кратера, що його залишить астероїд, кількість загиблих людей та тротиловий еквівалент.

Для моделювання Ніл Агарвал використав дослідження Гарета Коллінза та Клеменса Румпфа, які вивчають наслідки зіткнення небесних тіл.

“Я вибрав ці дослідницькі роботи, тому що в них є докладні рівняння та моделі всіх різних ефектів зіткнення з астероїдом: теплове випромінювання, вітер, ударні хвилі, землетруси тощо. Вони також чудово узагальнюють поточні знання у цій галузі”, – пояснив Агарвал.

Сучасні вчені мають більш точні моделі зіткнень з астероїдами, їх запускають на суперкомп’ютерах. Asteroid Launcher – це спрощена версія, яка допомагає широкому загалу більше дізнатися про падіння космічних тіл.

Як повідомляло раніше BitukMedia, 27 вересня Американське аерокосмічне управління NASA протестувало технологію зміни руху астероїдів. О 2:14 космічний зонд-камікадзе DART зіткнувся із астероїдом Диморф у спробі змінити його траєкторію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі